Kultúra

Kiállítás nyílik a dolgozó anyákról

Egy dolgozó anya portréja című kiállítás nyílik március 27-én az Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában. Marina Cavazza olasz fotográfus kiállításán Olaszországban élő, külföldi anyák életébe kapunk bepillantást, akik saját hazájuktól messze próbálnak helytállni a munkában és otthon is.

Helytállni egyszerre a főnök és a család előtt akkor is nehéz, ha valaki a saját hazájában él. Ha ehhez még egy idegen környezet is társul szinte már lehetetlennek tűnik a feladat. De nem a nők számára!

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Marina Cavazza olasz fotográfus és Dr. Eglė Kačkutė, litván kutató 2013-ban kezdtek dolgozni közös projektjükön az anyaságról. A projekt keretében 27 családanyával készítettek mélyinterjúkat, és örökítették meg életük azon pillanatait, amelyekben szorosan összeér a családi és szakmai életük. Munkájuk során az anyaság vizuális és narratív ábrázolásának kérdéseit vizsgálták: az anyai identitást, a nemek közötti egyenlőséget a globalizált világban, valamint a karrier és a családi élet egyensúlyát a külföldi munkavégzés összefüggésében.

A kiállítás egyik fotója

A kiállítás egyik fotója

A Portrait of a (Working) Mother kiállítás képeken és elbeszéléseken keresztül mutatja be a feszültséget, ami az anyaság és az identitás, a szülői szerep, a nemek egyenlősége, a karrier, a nemzetközi mobilitás és az egyéni megelégedettség kihívásaiként jelenik meg. A kiállítás a munkájukból kifolyólag Genfben letelepedett, sok esetben multikulturális családdal rendelkező anyák történetét meséli el.

Anya, feleség és dolgozó nő

Anya, feleség és dolgozó nő

A kiállítás a Budapest Photo Festival hivatalos programjának része. Március 27-től április 18-ig, ingyenesen megtekinthető.