Kultúra

Michelangelo aktjaival érkezik Budapestre

Magyarországon első alkalommal találkozhat Michelangelo remekműveivel a közönség. A Szépművészeti Múzeumban április 6-án nyíló kiállításon a test diadala lesz a középpontban.

Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezik Budapestre. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be. A Szépművészetiben lesz először látható az a rajz, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben és a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

Michelangelo Dávid című szobrának másolata Firenzében. Fotó: MTVA/Faludi Imre

Michelangelo Dávid című szobrának másolata Firenzében. Fotó: MTVA/Faludi Imre

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte. Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott aktjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást.

Michelangelo egyedülállóan hosszú, több mint hét évtizedes pályája során az őt körülvevő világ és a művészet is folyamatos változott. A mester virtuóz rajztudásán túl így arról is képet adhatunk, milyen sokféleképpen épültek be Michelangelo újításai a korszak művészetébe. De azt az ellentmondásoktól sem mentes viszonyt is érzékeltethetjük, mellyel számos pályatársa Michelangelo életművéhez viszonyult.

A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója, Michelangelo alkotása Rómában. Fotó: MTI/Földi Imre

A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója, Michelangelo alkotása Rómában. Fotó: MTI/Földi Imre

A kiállított művek szisztematikus, szigorú időrendet követő áttekintése helyett a Szépművészeti Múzeum igyekezett teret engedni a szabadabb asszociációknak. A végeredmény így sokkal kötetlenebb. A kiállításhoz angol és magyar nyelven egyaránt megjelenő katalógus is készült, mely Michelangelót a 15–16. század sokoldalú művészeti közegében mutatja be.