Életmód

Óraátállítás. Te hogy éled meg?

Hivatalosan holnap hajnalban lesz, de ki az, aki felkelne ezért 02-kor?

A tavaszi óraátállítás gyötrelmes dolog. Főleg az a gondolat visel meg, hogy úgy tűnik el az életemből 60 teljes perc, hogy arra semmilyen hatással nem lehetek. Mintha egy rövid filmszakadás lenne, egy emlékek nélkül szünet. Áramszünet, teljes kikapcsolás.
Egyébként nekem, személy szerint semmi gondom vele, tudomásul veszi az ember, tekergeti a régi órákat, állítgatja a digitális kijelzőket, de szerencsére az okostelefonja (már a buta is), a számítógépe, laptopja, ezer más, a nethez kapcsolódó kütyüje mind tudja ezt, és kérés nélkül átállít. Vasárnap kicsit még jajongunk kilenckor, hogy tulajdonképpen nyolc lenne, ehhez mérten reggelizünk, de délelőtt már felvesszük az új ritmust. Hétfőn aztán minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elég régóta kutatják már az óraátállítás előnye kontra hátránya kérdéskört (főként gazdasági szempontból), az Európai Parlament most úgy döntött, hogy az ügyben 2021-ig kell dönteni, azaz voksolni, hogy a téli időszámítás vagy a nyári maradjon-e, azzal, hogy örökre eltöröljük az óraátállítást.
Az ugye még két teljes év.
Addig sokakat kínoz majd, hogy biológiai órája nem passzol a hivatalos időhöz, hogy reggelenként az óraátállítás miatt képtelenek koncentrálni, este pedig hamarabb alszanak el – hullafáradtan.

 

óraátállítás, nyári időszámítás shutterstock

Holnap, azaz március 31-én hajnali két órakor egy órával előbbre állnak át az órák (shutterstock)

Akad hazánkban egy szervezet, az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelyet kevéssé rendít meg a nyári időszámításra való átállás. Az OMSz ugyanis az úgynevezett univerzális korrigált időt (UTC) használja, az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak. Ahogy Fb oldalukon írják:

„…szakmai szempontból emiatt olyan érvek merülnek fel, amelyek egyértelműen a téli időszámítás rögzítését részesítik előnyben:

– Magyarország jelenleg a nyári időszámítás esetén (7 hónapon keresztül) egy órával „később” kapja meg a legfrissebb modell futásokat pl. 06 UTC nyáron (UTC+2 óra) magyar időben 8 órát jelent, míg télen (UTC+1 óra) 7 órát.
– Nyáron tehát az élet- és vagyonvédelmi szempontból is fontos zivatarok előrejelzésénél egy órával „hamarabb” meglennének a modellek futásai, amelyeket mi előrejelzők hamarabb felhasználhatnánk.
– A modellekhez kapcsolódó minden előrejelzés a nyári félévben is a téli menetrend szerint meglenne, vagyis egy órát nyernénk
– Ha úgy döntünk, hogy a nyáriban maradunk, akkor télen is egy órával később lesz meg minden számítás, eltűnik az az órás előny, amely eddig adott volt például a veszélyes téli helyzeteknél (ónos eső, hófúvás stb.).

Végül, de nem utolsó sorban a mi földrajzi hosszúsági körünkön (k. h. 15-20°) a téli időszámítás szerint van közelebb a legmagasabb napállás a délhez (időponthoz). Ez az emberek bioritmusa szempontjából lehet fontos.”

16/9 óraátállítás shutterstock

Nos, hogy érveik mennyire lesznek döntőek 2021-ben, majd kiderül. Addig pedig ne felejtsétek átállítani óráitokat még ma, de legkésőbb holnap – egy órával előbbre!