Otthon

Egy Big Mac és egy lángos megmondja, mit ér a fizetésed

A Big Mac helyi ára meglepően sokat elmond arról az országról, ahová igyekszel.

Talán hallottál már arról, hogy a világban létezik egy úgynevezett „Big Mac Index”, amelyet az angol The Economist gazdasági hetilap készít 1986 óta.

A kép adatai nem ideiek!

A kép adatai nem ideiek!

A felmérés pofon egyszerű módon készül, összeírják, hogy egy-egy országban mennyibe kerül egy Big Mac. Az adatokat a legdrágábbtól a legolcsóbbig táblázatba rendezik, és nyilvánosságra hozzák.

Azt kérded, mire jó ez? Nos, a felmérés nem ráérő emberek cukiskodása, hanem komolyabb következtetésekre is alkalmat ad.

A McDonald’s szigorúan egységes technikája szavatolja, hogy a Big Mac Fokvárostól Torontóig, Tokiótól Buenos Airesig azonos legyen. Ami különbözik, az az áruk. És ez az árkülönbség bonyolult jelenségek tanulmányozását teszi lehetővé.

Anélkül, hogy untatni akarnánk, és titkon közgazdát faragnánk belőled, elmondjuk, hogy amikor külföldön jársz, és megtudod, hogy egy hozzád hasonló munkakörben dolgozó mennyit keres, általában meghőkölsz. Mert néha sokkal többet, máskor meg annyival kevesebbet, hogy nem érted, hogyan nem hal éhen. A magyarázatot éppen a Big Mac ára adja, bemutatva egy-egy ország árszínvonalát, ami meghatározza azt az egyszerű tényt, hogy mennyit ér egy fizetés.

Átszámítva hiába keres egy svájci nálad hatszor többet, attól még élhet rosszabbul Zürichben, mint te idehaza, mert az ottani árszínvonal sokszorosa a pestinek. (Minden termék és szolgáltatás jóval drágább.) Viszont te, a magad alacsonynak tartott fizetésével királyként élhetnél Kijevben, ha ott tudnád elkölteni.

Tehát, a Big Mac árkülönbségei csak azt mutatják, mennyivel drágább egy ország a miénknél. A legutolsó – idei – felmérés alkalmával, nálunk 3,03$ volt a Big Mac. Ezzel olyan középtájon voltunk a világban. Mert Isztambulban 2,0-, Kijevben 1,94- és Moszkvában 1,65 dollár. Viszont Stockholmban 5,84-, Osloban 5,86-, Zürichben 6,62 dollár.

02bmc

Az igazi kérdés persze az, mennyit kell dolgozni egy Big Macért. Az egyes országok jellemző béreit árgus szemmel figyelik a nemzetközi bankok, és adatbázisaikból könnyen kiszámolható, hogy az átlagbérből élő pestinek 55,6 percet kell dolgoznia az áhított szendvicsét. Az előbb példánál maradva: Isztambulban 1 óra 6 percet, Kijevben 58-, Moszkvában 29 percet. Ott, ahol drágább volt a Big Mac: Stockholmban 21,5-, Oslóban 22,3- és Zürichben 13,4 percet.

A kép adatai nem 2019-esek!

A kép adatai nem 2019-esek!

Most már tudsz összevetéseket készíteni. Annál is inkább, mert a Big Mac árához hasonlóan változik a többi ár is, kezdve a telefonok áraitól a ruhákig.

Na, de ha ki sem lépsz az országból, mit érdekel téged stockholmi Big Mac ára?!

Igazad van. Magyar ember Magyarországon számoljon lángosban!

04bmc

Íme a tavalyi lángos árakat a Balaton-part egyik legjobb bisztrójából. A sima 500 volt, a tejfölös 650, a sajtos tejfölös 800 forint. Írd fel magadnak őket, hogyha az ideiekkel szembesülsz, meg tudd mondani, többet- vagy kevesebbet ér-e fizetésed az elmúlt évinél.

05bmc

Akárhogyan is végződjék összevetésed, érezd jól magad, és vidám szabadidőt kívánunk neked!