×

Egészség

Az óraátállítás hatása 7-10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek

A szakemberek szerint elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek, a kisgyerekeket és az időseket.

Egész nap álmos vagy, meg lehangolt? Ne csodálkozz! Elvettek tőled egy teljes órát!

shutterstock_1127213852

Mivel a belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, így nem szabad bagatellizálni az egyórás különbséget.
Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz, csökkenhet a munkavégzés hatékonysága, illetve nőhet a balesetek száma.

No de mi is az a belső óra? A belső óra szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak ilyen például a vérnyomás, a pulzusszám, a testhőmérséklet. A biológiai óra ingadozása felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása nincs, de rövidtávon okozhat kellemetlenségeket. Különösen a nyári átállításkor, amikor reggel korábban kell felkelnünk mint azt az óra mutatja, este pedig, amikor már ideje lenne lefeküdni, belsőóránk még egy órával fiatalabb időt mutat. Ezért hiányzik egy óra alvás, ami fáradtságot, levertséget okoz. Különösen idősebb korban .A csecsemők és az állatok sem tudják, hogy átállították az órát. Ők a régi szerint akarnak enni, aludni.