Kultúra

Fogadott unokája ír színdarabot Törőcsik Mari életéről

Kalandos és színes életet élt és él a most 83 éves Törőcsik Mari. A Kossuth-Nagydíjas színésznő pár éve a halál torkából jött vissza, azóta nem játszik színpadon, de életére sokan kíváncsiak lehetnek.

Törőcsik Mari díjait és kitüntetéseit felsorolni is hosszú. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas, Kossuth-Nagydíjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ettől csak szerepeit lenne hosszabb felsorolni, de talán az is elég, ha egyet mondunk: Körhinta. A kultikus film Pataki Marija a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is.

Törőcsik Mari 2016-ban a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Törőcsik Mari 2016-ban a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Törőcsik Mari életéről, fogadott unokája, Járai Máté döntött úgy, hogy színdarabot készít, és a készülő darab főszereplője is ő lesz. „Megkértem Mari mamát, segítsen ebben, és nagyon megható volt, amit mondott. Senki másnak nem adná oda a jogokat. Úgy gondolom, ez egy igazán személyes, intim előadás lesz, hiszen gyerekként saját magam tapasztaltam, milyen is Törőcsik Mari élete” – nyilatkozta a Blikknek a Győri Nemzeti Színház színésze.

Előadás közben a Nemzeti Színház színpadán Fotó: MTI/Kallos Bea

Előadás közben a Nemzeti Színház színpadán Fotó: MTI/Kallos Bea

Hogy milyen kalandos is volt a színésznő fiatal kora azt jól mutatja, hogy első házassága csak adminisztratív funkciójú volt, mindössze három hétig tartott. Aztán évekig Maár Gyula volt a férje, akivel közös gyermeke – Teréz – is született, 1973-ban. Azt kevesen tudják róla, hogy az 1970-es években egy vietnámi kisfiút fogadtak örökbe, és neveltek. Son később visszatért Vietnámba. Törőcsik együtt élt, többek között Tordy Géza színművésszel, és Iglódi István színész-rendezővel is, de vele sosem vállalták a kapcsolatukat a nyilvánosság előtt.

A tervek szerint a darab bemutatója december 13-án lesz.