×

Te + Én

Miért nem tudom elhagyni?

Érzed, hogy baj van, hogy nem jó irányba halad a kapcsolatotok, de mégsem tudod kimondani, hogy vége. Pedig ez a ragaszkodás mind a kettőtöket tönkre teheti. Mi a megoldás?

Ragaszkodni valamihez, ami már nem működik, mindenki tudja, hogy felesleges. De még, ha így is gondoljuk, cselekedni e szerint, nem könnyű. A nagy szerelmeket nem lehet csak úgy elengedni, mert mindig össze szeretnék rakni a széthullott darabjait, pedig minél több „sebtapasz” van rajta, annál inkább nem fog sikerülni.

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

Fotó: iStock.com/Marjan_Apostolovic

„Tudom, hogy el kellene hagynom, de nem vagyok képes rá” – ez a mondat sok nő, és férfi száját hagyta már el. Az érzelmi ragaszkodás melyet a szeretett ember iránt érzünk egyenesen fogva tart. Olyan mélyrehatóak ezek az érzések, hogy benntartanak egy olyan kapcsolatban, mely már nem működik. Meg kell vizsgálni, hogy mi van az érzés mögött. Talán a kudarctól való félelem? Vagy az, hogy nem akarunk egyedül lenni, és ez talán nem is magunk miatt, hanem a társadalmi elvárások miatt. Ma már talán nem divat a szingliség, bár ebben nem vagyok biztos. De előbb utóbb mindenkinek kell egy társ, mert így vagyunk kialakítva. Sokkal jobb kettesbe menni színházba, nyaralni vagy éppen valakivel megnézni egy filmet.

Fotó: iStock.com/oneinchpunch

Fotó: iStock.com/oneinchpunch

A legtöbb ember azzal az elkötelezettséggel lép a kapcsolatba, hogy nem csak a szerelmük fog örökké tartani, hanem a barátok, ismerősök, család előtt, ők már egy pár. A szakítás hírét olykor annyi mindenkinek kell elmondani, sőt megmagyarázni. Van ehhez elég erőnk? Kell, hogy legyen.
Egy komoly kapcsolat befejeztével, egyik vagy mindkét felet gyakran kétségek gyötrik, nem tudja mit rontott el, mit kellett volna máshogy csinálni, és szépen lassan, teljesen eltűnik az önbizalma. Ami aztán egy körforgáshoz vezet, mert a következő kapcsolatába már eleve gyengén, lelkileg megviselten megy bele. Sokan, akik túl sokáig maradtak olyan kapcsolatban, ahonnan már rég menekülniük kellett volna, kiégtek, cinikusak és pesszimisták lettek. De soha ne bánd meg a múltat! Ne akard kitörölni akár csak hónapok, akár évek voltak. Nézd úgy, hogy mindez kellett neked ahhoz, hogy tovább lépj, és ne gyengítésnek vedd, hanem erősítésnek. Rájöhetsz a hibákra, de azt nézd, hogy hogyan tudod kijavítani a következő kapcsolatodban. És bármennyire is kilátástalannak tűnik az egész, bízz benne, hogy lesz jobb.