Kultúra

Férfias szakma a fotózás, de most nők is nyertek

Több mint négyszáz képet mutat be a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A kiállítás április 5-től május 12-ig látható.

Ma már teljesen más a fotográfusok megítélése sőt, ezt a szót is alig használjuk, hisz a fotós, vagy fényképész már mindent lefed. Amíg régen elismerés övezte ezt a szakmát, ma már akár egy mobiltelefonnal is fotósnak vallhatja magát bárki. Pedig jóval többről van szó, mint két póz, és három kattintás.

68 fotográfus, több mint négyszáz képe látható a kiállításon Fotó: Menyhárt-Török Adél

68 fotográfus, több mint négyszáz képe látható a kiállításon
Fotó: Menyhárt-Török Adél

Éppen ezért nagy öröm, hogy idén is erős mezőny gyűlt össze a Magyar Sajtófotó Pályázatra. A tárlaton hatvannyolc fotográfus több mint négyszáz felvétele került falra. A 42 kategória 1-3. helyezése, és azok sorozatai, vagyis összesen több mint 250 fotó megtekinthető a Robert Capa Központban. Illetve, ettől még több is, mivel a pályázatok anyagaiból számos olyan alkotást is beválogattak a kiállításra, melyek nem nyertek díjat, így mintegy 410 képpel találkozhat a közönség.

Színek mindenhol Fotó: Menyhárt-Török Adél

Színek mindenhol
Fotó: Menyhárt-Török Adél

Szlukovényi Tamás, a pályázat zsűrijének elnöke a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy bár a sajtófotósok többsége még mindig férfi, ezúttal sok női fotográfus is díjat nyert. Érdekes ezeket a képeket alaposan megnézni, mert a női látásmód mindig más, és talán olyan kincsek is akadnak a képen, amit a férfiak észre sem vennének.

A sport téma sem maradt el Fotó: Menyhárt-Török Adél

A sport téma sem maradt el
Fotó: Menyhárt-Török Adél

A nagydíjaknál azért a férfiak taroltak. A MÚOSZ Nagydíját Radisics Milán nyerte, Hogyan formálja a víz a Földet című képsorozatával. Az André Kertész Nagydíjat, amelyet a legjobb emberközpontú pályaműnek ítél oda a zsűri, Bődey János kapta meg. A pályázat díjai mellett a 2019-es Fotóriporteri Életműdíjat is kiosztották, melyet ebben az évben Szebeni András fotográfus nyert el.

A pályázat anyagából – a hagyományoknak megfelelően – idén is fotóalbumot jelentetnek meg. A kiállítás május 12-ig látható a Nagymező utcai fotós központban.