Siker

Az Eötvös Loránd Egyetem 2019 világbajnoka

Joghallgatók nemzetközi versenyében nyertek első díjat magyar egyetemisták Washingtonban

A joghallgatók tekintélyes Jessup nemzetközi versenyében ért el első helyezést a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) joghallgatóinak csapata.

JESSUP2

“Az Eötvös Loránd Egyetem 2019 világbajnoka” – tette közzé honlapján gratulációját a jogászversenyt rendező szervezet, a nemzetközi joghallgatók szövetsége (angol rövidítéssel: ILSA).

Az 1960 óta minden évben, Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny a világban a nemzetközi jogot hallgató diákok számára a legnagyobb múltú és legnagyobb szabású nemzetközi megmérettetés. A versenyben a magyar egyetemisták száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között voltak a legjobbak, olyan tekintélyes egyetemek hallgatót utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale és Berkeley, vagy a londoni King’s College.
A magyar csapat előadása nagyon jól felépített volt, minden kérdés esetén sok érvvel támasztották alá álláspontjukat. A Columbia Egyetem felszólalójával szemben a döntőben egyik csapattag sem hagyta, hogy elbizonytalanítsa a bírói kar bármely kérdése, ez gyors reakciókészségről és magas felkészültségről árulkodott. A magas felkészültség mellett anyanyelviek által irigylésre méltó választékossággal szólaltak fel a magyar egyetemisták.

A 20. század amerikai diplomatájáról és jogászáról, Philip C. Jessupról elnevezett versenyben a diákoknak nemzetközi bíróság előtt zajló per szimulációja során kell perbeszédet mondaniuk ügyvédként, mind a felperesi, mind az alperesi oldalon. De nem “csak” perbeszédet prezentálnak, hanem előtte kutatómunkáról számolnak be, beadványokat terjesztenek elő, írásbeli és szóbeli vázlatot készítenek a perbeszédekről, emlékeztetőket írnak. Vagyis írásban és szóban egyaránt megméretik magukat, a végeredmény pedig a képzeletbeli per több szakaszában végzett munka eredménye.

Az egyetemisták munkáját tekintélyes jogászokból álló bizottság bírálja el.
A magyar diákcsapatot Kajtár Gábor, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének adjunktusa készítette fel.