Siker

A siker hormonjai

Vannak a sikernek hormonjai? Bizony vannak.

shutterstock_593494403

Ha sok van belőlük, kiegyensúlyozottak, nyugodtak, boldogok vagyunk. Ha kevés, akkor depressziósok, rosszkedvűek. S hogy ne legyünk boldogtalanok, megpróbáljuk kívülről bejuttatni a szervezetünkbe, ami belül hiányzik. Alkoholhoz, droghoz, gyógyszerekhez nyúlunk.

Hogyan tehetünk szert a siker hormonjaira? Természetesen úgy, hogy sikeresek vagyunk. Ezért vállaljuk a rengeteg stresszel, konfliktussal járó küzdelmet, a munkahelyi sikerekért, nagyobb lakásért, szebb autóért, csinosabb partnerért, több elismerésért.

Miért olyan fontos ez nekünk? Mert a siker eufóriát okoz. Azok a magányos emberek, akik tartósan és súlyosan szenvednek a pozitív érzések, a pszichológiai jutalom hiányától, egy morfininjekció hatására derűsek és kiegyensúlyozottak lesznek. A kábítószerekkel, morfium tartalmú fájdalomcsillapítókkal való visszaéléseknek ez a magyarázata. Egy szerető családban, párkapcsolatban élő, életével, munkájával elégedett, sikeres ember nem nyúl efféle pótszerekhez.

A siker, az elégedettség, a célba érés élménye, és az egymással való törődés, az emberi agy sejtjeiben endorfin felszabadulással jár. Az endorfinok, pedig olyan, az agyban termelődő hormonok, amelyek jóleső eufóriát, elégedettség érzést, kellemes közérzetet, kielégültséget okoznak.

A kábítószerek ugyanoda kapcsolódnak az agyban, ahová ezek az endorfiniok, a különbség azonban az, hogy, amíg a szervezet megálljt tud parancsolni az endorfin termelésnek, a kívülről bejuttatott szerekkel szemben kialakul egy olyan tolerancia, amely mind több és több anyag bejuttatását igényli az öröm előidézéséhez. Ugyanakkor hiánya elvonási tüneteket, boldogtalanságot, depressziót, később fizikai rosszullétet okoz. Így aztán a kábítószerek elleni küzdelem egyetlen lehetősége a sikeres, elfogadó, boldog élet lenne. Mivel azonban ezt sem orvosi, sem rendőrségi eszközökkel nem lehet megteremteni, a drogok elleni csatát szinte minden teljesítménycentrikus társadalom elveszíti.