Te + Én

Naponta érints meg valakit

A pszichológusok szerint az érintés az egyik legfőbb kapocs az emberek között, de akinek nincs ebben része naponta, az könnyen depressziós lehet.

Ezt az elméletet erősítette meg a Curious Mind Magazine is, sőt még más lehetőségekre is rámutatott, hogy mi mindenre jó, ha valakit sűrűn megérinthetünk. Az érintésétől egy komplett robbanás történik a szervezetben. Gondolj arra, amikor a szerelmed először ért hozzád. Megemelkedett a pulzusod, libabőrös lettél, esetleg elkezdtél izzadni is, de az egész mennyire jó volt.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Az érintés közvetlenül az agyunkra is hat: vágyat, szeretet, de akár félelmet is ébreszthet bennünk. Ez nem csak egy üres gesztus, többet is kifejezhetünk vele, mint szavakkal. Idézd fel azt, amikor egy barátod rossz passzban volt, vagy elveszítette a szeretteit. Nem biztos, hogy ki tudtad mondani a szavakat, de az ölelés… Ugye, hogy az mennyit segített.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

De tudatosan is használhatod. Figyeld meg, hogy ha beszélgetés közben óvatosan hozzáérsz valakihez, könnyebben eléred azt, hogy egyetértsenek veled. Az érintés segít a meggyőzésben, és nem erőltetve kell elérned, amit szeretnél, hanem sokkal finomabban. Az ölelés és simogatás megnyugtatóan hat a szorongásra. Vannak, akik tudatosan, vagy tudat alatt, de rettegnek attól, hogy a másik ember hozzájuk érjen. Ennek hátterében mindig valamilyen korai trauma állhat. De jó hír, hogy ebből ki lehet gyógyulni, és hozzá is kell szokni mindenkinek ahhoz, hogy milyen jó is egy kedves, erőt adó simogatás.