Kultúra

Új évaddal folytatódik a nagy sikerű sorozat a Dunán

Jó hírünk van a Diagnózis-rajongók népes táborának: kedden este indul a sorozat 2. évada a Dunán. Ha valaki nem annyira a sorozatok, mint inkább a hosszabb színházi közvetítések kedvelője, annak azt javasoljuk, kapcsoljon este a Duna Worldre, ahol a Londoni Shakespeare's Globe színészeinek játékában és fantasztikus színpadi világában gyönyörködhet.

Diagnózis minden kedden

Két héttel ezelőtt került adásba a Duna TV-n a Diagnózis (Diagnoza) című lengyel sorozat első évadának utolsó része, ám a csatorna nem hagyta sokáig izgalom nélkül a rajongókat: április 23-án, kedden 21.28-kor vetítik a 2. évad első epizódját.

A nagy sikerű tévéfilmsorozatban (amelynek rendezője Xawery Zulawski) egy amnéziás fiatal nő, a múlt sötét titkai és egy gyermekeitől elszakított anya érdekfeszítő, bűnügyi szálakkal átszőtt történetét követhetjük végig hétről hétre – vagyis  Dunán keddről keddre. Az első évad során Anna külföldről tér vissza Lengyelországba, Katowiczébe. Egy magánnyomozó várja a reptéren, aki különböző iratokat és egy mobiltelefont ad át az asszonynak.

Diagnózis (Diagnoza) filmsorozat

Megszáll egy hotelben, telefonon beszél valakikkel, majd elhagyja a várost egy busszal, hogy Varsóba utazzon, ahol másnap élete fontos tárgyalásán kell részt vennie. A sorozat főszereplője súlyos sérüléseket szenved egy buszbalesetben, amellyel a titokzatos tárgyalásra igyekszik – az életét megmentik az orvosok, de Anna a műtét után nem emlékszik addigi életére…

A film női főszerepét Maja Ostaszewska játssza, akit a magyar nézők többek között a Katyn című Andrzej Wajda filmből, A becsület ideje és Az élet sava-borsa című sorozatokból is ismerhetnek. A sármos fiatal orvost A becsület ideje Bronekje, Maciej Zakoscielny alakíja. A sorozat sikerét mutatja, hogy Lengyelországban már a negyedik évadot készítik elő az alkotók.

A film a teletext 333. oldalán van feliratozva. A sorozat első évadának 12. és 13. része – ha valaki felidézné a zökkenőmentes folytatás érdekében – itt és itt visszanézhető.

Őrült kavalkád Efezoszban

A színházrajongóknak nagyon színvonalas időtöltést ígér a Tévesédek vígjátéka a londoni Globe színház előadásában (Shakespeare’s Globe: The Comedy of Errors). A valamivel több mint kétórás angol romantikus vígjátékot a Duna World csatorna adja kedden 21.52-től. A történetben – ki ne ismerné? – mulatságos helyzetek, humoros baklövések és egy klasszikus „csonka család” körül forog minden. A helyszín Efezosz, egy nyüzsgő nagyváros, ahol két idegen bolyong utcáin: a Szirakúzából érkezett Antipholus, és hű társa, Dromio. Nem is sejtik, hogy Efezosznak is van saját Antipholusa és Dromiója: rég elvesztett ikertestvérei a két látogatónak.

Tévedések vígjátéka (Shakespeare's Globe Theater)

A párosok hamarosan összecserélődnek, Antipholusok és Dromiók a téboly határán próbálnak rájönni, mi történik velük. Ha ez nem volna elég, felbukkan egy féltékeny feleség, annak mit sem értő húga, egy karkötő, meg annak készítője, egy szerencsétlenül járt kereskedő, egy hajléktalan asszony, és már semmi sem a régi: a város népszerű polgárát kizárják saját házából, a gyanútlan látogató meg nem érti, miért keresi a kegyeit minden idegen. Rendőrök, kereskedők, rosszlányok és ördögűzők őrült kavalkádja, félreértések, és tévedések fergeteges vígjátéka kavarog a színen zseniális színészek előadásában, fantasztikus díszletek között.

Ha valaki lemaradna az adásról (és nem kell korán kelnie), az az ismétlésben bízhat, ami szerdán 2.35-kor kerül adásba, ugyancsak a Duna World csatornán.