Kultúra

Amikor a popkultúra találkozik a miskakancsóval

Április 13-án megnyílt a Világháló hagyomány című kiállítás a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

„Mi történik, ha a street art, graffiti, popkultúra találkozik a miskakancsóval, a ballada tragikumával, a geometrikus szőttes szigorú, zárt kompozíciós rendjével és minimalista színhasználatával?”A kérdést Sándor Ildikó néprajzkutató, egyetemi docens tette fel, aki megnyitotta a Deák 17 új kiállítását.

Nemes Dominik alkotás

Nemes Dominik alkotás

A Vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny – OKTV – legjobb pályaműveit bemutató tárlat idén már ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Deák17-ben. A 2019-es verseny témája a Kárpát-medence tájegységeinek, népcsoportjainak hagyománya, tárgyalkotó- és szellemi kultúrája volt. A pályázó középiskolás diákok a téma feldolgozására különböző műfajok közül választhattak, így készültek festmények, grafikák, képregények, társasjátékok, és iparművészeti tárgyak is.

Sándor Ildikó néprajzkutató megnyitóbeszédében azt fejtegette, hogy vajon kontrasztos lesz vagy összesimul a 19-20. század fordulón élt emberek kultúrája és művészeti gyakorlata a 3. évezred fordulóján született nemzedék önkifejezési vágyával…

Herczegh Anita a Galéria védnöke Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Herczegh Anita a Galéria védnöke Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A megnyitón részt vett a galéria védnöke, Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége is. Az 57 diák munkáját felvonultató tárlat május 11-ig látható.