Otthon

Indul a bérelhető e-roller program Budapesten

Egy közlekedési eszköz, amit a járdán is használhatsz.

Nemrégiben megírtuk, hogy Budapesten is lehetőség lesz elektromos rollerek bérlésére.

Most eljött a nap, hogy ez valósággá vált. Szerdától egyelőre kísérleti üzemmódban, de ki lehet próbálni a 200 rollert a Duna-parton, főként az egyetemek környékén.

00b_lime

Ez a közlekedési mód azért hódít a világban,

  • mert a rollert mindenütt lehet használni, ahol gyalogosok közlekedhetnek, nem minősül közlekedési eszköznek. (Persze, ahol van, illik vele a biciklisávon gurulni.)
  • Másrészt, a kis jármű kellően gyors, végsebessége olyan, mintha hosszabb távon tekernénk a kerékpárunkat.
  • Harmadszor, a rollert ott lehet hagyni, ahol utunk véget ér – este összeszedik.

Megéri?

A bérlés menete az, hogy az ember letölti a Lime mobil applikációt telefonjára, amely megmutatja, hol a legközelebbi darab, majd 250 forint kiadási költség felszámítása után már roboghat is a kis zöld rollerral. Az út percenként 50 forintba kerül.

01_lime

Sok ez vagy kevés?

Hadd mondjak valami személyeset. Mostanában többször autóztam Lágymányos ás Óbuda között. Már az első alkalommal megfogadtam, hogy legközelebb villamossal megyek, mert a kocsiban, dugóban szorulva többször is szívroham fenyegetett. Csakhogy, legközelebb elfelejtettem tapasztalataimat, és újra kocsiba szálltam… Harmadszorra felültem a „fonódó” villamosra, és bár az jóval gyorsabb volt, egy újabb fogadalom következett: csak és kizárólag biciklivel érdemes ebben a városban közlekedni. Autóval a Móricz Zsigmond körtér – óbudai amfiteátrum útvonal megtétele másfél-, két óráig tartott, és idegroncsként étem haza.

Rollerrel fél óráig tartana az út (250 + 1 000 Ft), és használható maradnék a nap további részében. Egészen biztos, hogy az araszolgatós autózással 1250 forintnál többet égettem el benzinben.

02_lime

Azt is megírtuk, hogy az elektromos rollereknek egyetlen komoly hátrányuk van, hogy lusta használóik szó szerint eldobják őket az út végén, ezért azok szemétként hevernek a városok járdáin mindenütt. Ez olyan gondot okozott, hogy az USA több városában betiltották bérlési lehetőségüket.

Remélhetőleg ez Budapesten nem így lesz és kellemes, viszonylag olcsó, mindenki által használható utazási lehetőséggel gazdagodtunk.