Kultúra

A háború pusztító hatása a gyermeki pszichére

Úgy tűnik, a köztévé ügyel arra, hogy minden napra jusson legalább két olyan film, ami ugyan nincs „halálba hájpolva” – vagy hogy is szokás mondani –, ugyanakkor mégis rendkívüli értéket képvisel. Ennek szellemében mára egy Menzel-filmet és egy, Kristóf Ágota író művéből készült 2013-as filmadaptációt láthatunk – az utóbbi öt nemzetközi díjat is besöpört.

A két film sajnos közel egyidőben kerül adásba, így el kell dönteni, melyik remekművet nézzük meg. Az biztos, hogy egyikkel sem járunk rosszul.

Időrendben haladva: a Duna TV-n 21.25-kor kezdődik a Jirí Menzel-rendezte, Az én kis falum című 1985-ös alkotás. Ahogy Menzeltől megszokhattuk, életszagú atmoszférába csöppenünk a film elején: A városkában a hajnali köd még nem szállt fel, kakasszó innen is, onnan is. Egy alacsony, pocakos ember lépked az utcán. Éleset füttyent, mire mellészegődik egy hosszú, nyurga fiú. Megpróbálja felvenni a köpcös férfi lépéseinek ritmusát, aki útközben még megjavítja a doktor úr Skodájának a motorját, s a kocsi nagy durrogások és rángások közepette elviharzik.

Az én kis falum

Ez a nap is úgy kezdődik, mint bármelyik másik, de ki sejtené előre, hogy ma az aranyszívű, ám hirtelen haragú sofőr Pávelnek (Marián Labuda) betelik a pohár és szakít félkegyelmű kocsikísérőjével, Otikkal (Bán János). Pedig minden kalamajkának az oka Otik Pável úrtól kapott fülvédője.

Szeretik egymást, de ez nem zárja ki azt, hogy Pável úrnak időnként idegeire megy beosztottja, meg is mondja neki, hogy szüret után boldogítsa a másik sofőrt, Turek urat (Petr Čepek). A falu ábrándos lelkű orvosa pedig csendes nyugalommal, mondhatni rezignáltan figyeli a körülötte folyó komédiát. Véleménye szerint a betegeket majdcsak meggyógyítja az idő, mert tudvalevő, hogy maga a természet a világon a legnagyobb csoda!

Az én kis falum

A magyar származású világhírű írónő, Kristóf Ágota művéből készült A nagy füzet 21.50-kor kezdődik az M5 műsorán. A HD minőségben is megtekinthető, 2013-as magyar-német-osztrák-francia háborús film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Följegyzik mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik.

A nagy füzet

A nagy füzet egy posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére. A film öt nemzetközi díja között a legrangosabbak a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (2013) Kristály Glóbusz díja Szász Jánosnak, és a Chicago-i Nemzetközi Filmfesztivál díja Molnár Piroska színésznőnek. Szereplők: Molnár Piroska (nagymama); Gyémánt László (egyik ikertestvér); Gyémánt András (másik ikertestvér); Ulrich Matthes (apa); Bognár Gyöngyvér (anya); Ulrich Thomsen (tiszt); Tóth Orsi (Nyúlszáj); Derzsi János (Sutor); Kiss Diána Magdolna (cselédlány); Kovács Lajos (rendőr); Székely B. Miklós (hajléktalan); Réthelyi András.