×

Siker

Még meg sem emésztetted, jön az újabb finom falat

Ne állj le, mert a világ elrohan melletted. Replicator a 3D után.

Valamikor olyan népszerű volt az, amiről most alig merek beszélni veled, hogy az emberek törték magukat az erről szóló könyvekért, újságokért. Hazánk fiává fogadtuk azt az írót, aki érzékletesen be tudta mutatni, milyen lesz a holnapunk. Így lett Verne Gyula a francia Jules Verne, aki lelkesen megírt minden technikai találmányt, és tovább álmodta a lehetőségeket. Könyveit a hölgyek is olvasták: a Rejtelmes sziget, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány nem csak fiúregény.

01_shutterstock_1172690914_resize

Aztán az első világháború bemutatta, hogy milyen az, amikor az ember esélytelen a technikával szemben. A lelkesedés – érthetően – csökkent a felfedezések iránt.

De, aztán jött a rádió csodája, és a lakásokban fürdőszobákat kezdtek építeni, csavarásra jött a melegvíz. Bármi másnál nagyobb csoda volt. Közben elterjedt a telefon, lett porszívó, hűtő – és ismét nagy divat lett tudományos-fantasztikus műveket olvasni. Ekkor keletkezett a „robot” szó is. Az emberek újra követték a tudományos fejleményeket.

Újabb háború, megint apály, hogy aztán a televízió, a rakétakorszak, a háztartás teljes elektronizálása, az orvostudomány hatalmas felfedezései az 80-as évekre ismét népszerűvé tette a komolyabb témákat.

De, aztán, mi történt?

  • Pont most csökken az érdeklődés és a lelkesedés, amikor már működő szívet (a szív egyes elemeit) tudják nyomtatni?

02_shutterstock_1271703550_resize

  • Amikor olyan műkezet tudnak készíteni, ami nem csak fog, műveleteket végez, de érez is?
  • Amikor a véráramban miniatűr robotok viszik ahhoz a beteg góchoz az orvosságot, amit gyógyítani kell?
  • Amikor a kocsid már úgy visz haza, hogy közben mély álomban szunyókálsz a kormány mögött?
  • Azt hallottad, hogy mostanában már az űrhajókat is nyomtatják?

Tudsz te ezekről? Követed a fejleményeket?

Azt érzékeltük, hogy népszerű volt cikkünk a 3D-s háznyomtatásról.

Tudtad, hogy annyi anyag mellett már üveggel is tudnak nyomtatni? Ilyesmiket, például.

(Kép: Feedspot)

(Kép: Feedspot)

Így készült, rétegről-rétegre.

(Kép: Feedspot)

(Kép: Feedspot)

Akkor, gondolom, nem lep meg, hogy még a pápai testőrség sisakját is nyomtatják mostanában. Jóval olcsóbb, mint kikovácsolni. Ráadásul nem olyan súlyos, és gyorsabban megvan.

05_shutterstock_1261504348_resize

Még nem is vagy igazán otthon a 3D technikában, de már az is megjelent, ami sokkal fejlettebb nála. Úgy hívják, Replicator.

Hogy mi az?

Ha megnézed az üvegnyomtatás fenti mozgóképét kiderül, hogy az anyag jó működik, amíg síkban kell dolgoznia. De, ha egy áthidalást, egy kupolaszerű képződményt kell nyomtatni, akkor valamit a szétterülő anyag alá kell tenni. A folyamat megakad, a formaelem költséges, odahelyezni lassú és némiképp bizonytalan.

Felejtsd el! A Replicator pár perc alatt elkészül bármilyen formával. Nagyon egyszerűen fogalmazva, egy tárgyat elég körbe fényképezni ahhoz, hogy másolatot tudjunk készíteni róla. Maga a másolat hasonlóan készül, mint a régi fényképek, előhívással. Csak ebből egy tárgy lesz. Nem hiszed?

De, mit szenvedünk itt a magyarázattal és a megértéssel? Ha érdekel, bizonyára megnézel erről egy rövid videót, és legközelebb te leszel a csúcsfej a társaságban.