Otthon

Otthonunk a föld, miért pusztítjuk el?

Te érted ezt? Tudod, hogy Föld egy ideje már csupán “hitelezi” az erőforrásait az emberiség számára?

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint, ha a világon mindenki úgy élne, mint az átlag európai, a természet ez évi erőforrásait május 10-ig teljesen kimerítenénk, és nagyjából 2,8 bolygóra lenne szükségünk a fennmaradáshoz.

shutterstock_1110121748

Földünkön tavaly augusztus 1-jén átléptük azt a dátumot, amikorra már többet fogyasztottunk mit amennyit a Föld egy év alatt képes újratermelni, az év hátralévő részében a Föld csupán “hitelezte” az erőforrásait az emberiség számára.

A legfrissebb adatok szerint idén az európai túlfogyasztás napja május 10-ére esik – írta a WWF Magyarország csütörtöki közleményben.

“Ha a világon mindenki ugyanolyan ökológiai lábnyommal rendelkezne, mint az átlag európai lakos – például ugyanannyi szén-dioxidot bocsátana ki, ugyanannyi élelmiszert, rost- és faanyagot használna és ugyanannyi beépített területet foglalna el – akkor május 10-ig az emberiség annyit használna el a természet erőforrásaiból, amennyit bolygónk egy egész év alatt tud megújítani” – figyelmeztetnek a közleményben.

Az EU lakossága a Föld biokapacitásának majdnem 20 százalékát használja fel, miközben a világ populációjának összesen 7 százalékát foglalja magában. Így 2,8 bolygóra lenne szükségünk, ha mindenki olyan ütemben fogyasztana, mint egy átlagos EU lakos. Ez jóval felülmúlja a világátlagot, ami körülbelül 1,7 bolygónak felel meg.

Mit jelent ez? Azt, hogy bolygónkon a biológiai sokféleség drasztikus csökken, a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat. Egyre kevesebb a hal, a víz, viszont egyre elviselhetetlenebb a levegőszennyezés vagy az éghajlatváltozás. Fokozódnak az extrém időjárási körülmények, az aszályok, árvizek és tűzvészek.

Te érted, hogy miért csináljuk ezt?