Életmód

Rossz hírünk van a pollenallergiásoknak

Országszerte megkezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása, és a pollenkoncentráció egyre többfelé érheti el a tüneteket okozó szintet – figyelmeztetett a tisztifőorvos szombaton a Facbook-oldalán.

Meghozta a tavasz a pollenszezont, mostantól egészen október végéig sokféle fű és fa okozhat szénanáthás tüneteket az allergiásoknál. A most „beinduló” pázsitfűfélék pollenje a legjelentősebb allergének közé tartozik, májusban és júniusban a pollenterhelés jelentős meghatározója.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az arra érzékenyek idejében készüljenek fel és mielőbb keressék fel kezelőorvosukat. A tünetek erőssége megfelelő odafigyeléssel mérsékelhető, illetve rendszeres fűnyírással csökkenthető a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja.

Fotó: iStock.com/ Volodymyr-Goinyk

Fotó: iStock.com/ Volodymyr-Goinyk

Az időjárás nagyban befolyásolja a pollenek koncentrációját a levegőben: száraz, meleg időben napközben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték, így a szénanátha tünetei erősödnek, illetve enyhülnek.

 

A lakosság harmada allergiás

A magyar lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább az emberek 30 százaléka szenvedi meg ily módon a jó időt.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de akár már 2020-ra minden második európai allergiás lesz valamire.