Kultúra

Tíz bemutatót tervez a Nemzeti Színház

A jövő évadban tíz nagyszínpadi bemutató lesz a Nemzeti Színházban. Többek között a Rocco és fivéreit, a Tartuffe-öt, A vihart és a Tizenhárom almafát is megrendezik.

A nagyszínpad mellett a Gobbi Hilda Színpadon és a Kaszás Attila Teremben is lesznek új bemutatók. Így szeptembertől a Nemzetibe látható lesz a Médeia, a Macskajáték, a Leánder és Lenszirom, A súgót és az Egy előre bejelentett gyilkosság története is.

Fotó: Juhász Gábor/MTI

Fotó: Juhász Gábor/MTI

Vidnyánszky Attila igazgató a színház évadhirdető sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem darabokat tűznek műsorra, hanem repertoárt építenek, amelynek gerincét azok a klasszikus művek adják, amelyeket nemzeti színházi minimumnak szokott nevezni, és amelyek most már szerepelnek műsorukon.

Ezek között van Az ember tragédiája, a Csongor és Tünde, a Bánk bán, a János vitéz, az Egri csillagok, továbbá a Csíksomlyói passió és a Vitéz lélek is. Ezeknek a produkcióknak a műsoron tartása a Nemzeti Színház feladata, ahogyan az is, hogy megemlékezzenek a Trianon-évről is. Számos programmal és egy bemutatóval is készülnek ennek alkalmából.

Az igazgató rendezésében a Rocco és fivérei és a Tizenhárom almafa lesz látható az új évadban. A Rocco és fivéreit szeptemberben mutatják be, és az egyik leginkább várt előadás lesz. A Luchino Visconti 1960-as filmjének forgatókönyvét felhasználva készülő előadásról a rendező elmondta: a mű olyan kérdéseket vet fel, hogy meg tudjuk-e őrizni a magunkkal hozott értékeket egy nagyváros dzsungelében, felszínen tudunk-e maradni.

Jelenet Az ember tragédiájából Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Jelenet Az ember tragédiájából Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Több előadást külföldi rendezők állítanak majd színpadra. Örkény István Macskajáték című darabját viszont Szász János rendezésében tűzik műsorra a tervek szerint decemberben, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével

De a nyár sem a pihenésről fog szólni a társulnak. Turnéra indulnak és ott lesznek – többek között – a POSZT-on a Caligula helytartója és a Woyzeck című darabbal, augusztus 19-én pedig az esztergomi bazilika előtti téren láthatja a közönség Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését.