Gyereknevelés

Digitális veszélyek - Értékteremtő internethasználat

Káros tartalom, online megfélemlítés, zsaroló vírusok számos dolog, mely ellen védekeznünk kell.

Cikksorozatunk első részében leginkább arról szóltunk, hogy manapság az internet és a modern kommunikációs eszközök elterjedésével egy új veszélyforrás keletkezett a digitális világban, a cyber térben. Ez sokrétű lehet, hiszen nem csak vírusok támadhatják meg gépeinket, de a fiatalok körében sajnos felmerül az online megfélemlítés, kirekesztés is (cyber bullying), ráadásul a szexuális ragadozók is előszeretettel használják a világhálót és a káros tartalmakról még nem is beszéltünk. Arról is írtunk, hogy ezek a dolgok felnőttként nem is tűnnek olyan kockázatosnak, ám a gyerekek a természetes jóindulatuk, és gyermeki felfogásuk miatt sajnos nem képesek még felfogni a rájuk leselkedő veszélyeket.

digitális.veszély2

Éppen ezért nagyon fontos, hogy te szülőként felkészült legyél és elkövess minden, hogy a digitális veszélyektől is megvédd gyermekedet. A mai gyerekeknek az internet nem eszköz, mint nekünk felnőtteknek hanem sajnos gyakorta élettér, akár 11 órát is eltöltenek a cyber térben. Nyilván nem lehetsz mindig mellette, hogy ellenőrizd, ezért meg kell tanítanod, hogy mire figyeljen. A statisztikák szerint 10-ből 4 gyermeket érint a cyber bullying. Ez bizony egy elkeserítő dolog, de szomorkodás helyette elébe kell menned.

digitális.veszély1

Fel kell készítened az utódot, hogy ha ilyen történne vele, azt hogyan kezelje, hogy ne válhasson áldozattá. A gyerekeknek különösen fontos, hogy egy társaságba tartozzanak, hogy elfogadják őket, ezért a kirekesztés igazi lelki problémákat okoz náluk.
A példamutatás itt is fontos, hiszen, ha azt látja, hogy te is egész nap a telefonodat nyomkodod, a laptopod előtt ülsz, ezt fogja természetes és követendő példának tartani.

Rá kell vezetned a gyermeket, hogy ő is csak egy segítő eszköznek, egy információt nyújtó non-stop könyvtárnak tekintse a netet. Ha ezt így tanulja meg, a netes kirekesztést inkább megmosolyogja majd, mivel tudja, hogy a való életére semmilyen hatással nem lesz. Természetesen ez is, mint minden más része a gyermeknevelésnek egy igen nehéz és hosszadalmas folyamat, azonban a prevenció (megelőzés) itt is többet ér, mint a baj megtörténte utáni cselekedetek.