×

Otthon

Nem tartotta be saját jelmondatát

Lassan járj...” – mondta, majd előre rohant. Nem csak a brit Jamie Oliver, a Vapiano is a csőd szélén áll.

A Vapiano neve és jelmondata a „Qui va piano va lontano” olasz közmondásból származik, amelynek jól ismert magyar megfelelője a „Lassan járj, tovább érsz!”

(Kép: YouTube)

(Kép: YouTube)

Nos, a Vapiano nem hogy lassan, de üstökösszerűen robbant be az üzleti életbe, azon belül is a gasztronómia világba.

Az alapötlet egyszerű volt: hangulatos, kicsit rusztikus helyet kell nyitni, ahol szakképzetlen, de egy-egy részfeladatra alaposan kiképzett munkatársakkal gyorsan és nagy mennyiségben lehet friss, házias hatást keltő olasz ételeket előállítani. „A szemed láttára készül, akár bele is szólhatsz, hogyan szereted.” Tetőzd mindezt egy sajátos, kártyás fizetési móddal, ahol a szem vezet, nem az ét-, pláne nem az árlap. Persze, a kasszánál kisebb sokk érhet…

(Kép: YouTube)

(Kép: YouTube)

A Vapiano azonnal divatot teremtett, szerte a világon. Franchise volt ez a javából, ugyanolyan alaposan felépített vállalkozás, mint bármilyen más gyorsétteremlánc. Aki volt egyben, látta mindegyiket.

Magyarországon is meglepően nagy sikert aratott. Aki egy kicsit utána számolt az áraknak, az láthatta, hogy egy négytagú család csak nagyon szerény fogyasztással tudott 10 000 forint alatt maradni odabent, és garantált volt, hogy a gyerekek egy óra múlva éhesek lesznek. Mindez semmiben nem gátolta a cég sikerességét, van, hogy a hodályszerű éttermek előtt hosszú sorban várakoznak az emberek. Pesten négy Vapiano is üzemel, Győrben egy.

(Kép: YouTube)

(Kép: YouTube)

Úgy tűnt, a Vapianóra hosszú, sikeres évek várnak, ezért tavaly, amikor a céget a tőzsdére vitték, szétkapkodták a részvényeit.

(Kép: YouTube)

(Kép: YouTube)

Mára egy ilyen részvény csak a negyedét éri. Ha a Vapiano holnapig nem tud összekaparni 30 000 000 eurót, akkor beüthet a csőd. A legtöbb részvény Tchibo és a Wella családi cégek kezében van, és most rajtuk a világ szeme, megmentik-e az étteremláncot.

Ha szereted a Vapianot, szaladj, élvezd, amíg lehet.

(Kép: YouTube)

(Kép: YouTube)