Siker

Nemsokára egy magyar a Tour de France-on?

Magyarország jelentős versenykerékpáros nemzetté szeretne válni olasz és spanyol segítséggel. Ehhez a kezdetet a Tour de France adhatja.

Jó dolog, ha egy látványos, izgalmas sportágban, amely az egész világon népszerű, magyar versenyzőért is lehet drukkolni. A legtöbbek által nézett nemzetközi versenyekbe azonban mostanában nincs, vagy nagyon ritkán van magyar résztvevő. Ugyanis a legnézettebb sportesemény (3,6 milliárd nézővel) a foci világbajnokság, amire a magyar csapatnak már rég nincs bérlete. A következő óriás nézettségű verseny a Tour de France (2,6 milliárd követővel), ahonnét szintén hiányoznak a magyar nevek. A harmadik, 2 milliárdos táborral a nyári és téli olimpiai játékok – szerencsére itt nem csak drukkolnunk lehet, hanem örülni is a győzteseknek.

01_shutterstock_293723486_resize

Éppen a fentiek miatt nagy esemény, hogy egy magyar kerékpáros, Dina Márton bekerült egy nemzetközi csapatba, a Kometa Cycling Teambe. Ez nagy ugrás a 23 éves versenyző számára, hiszen a csapat tulajdonosan nem más Alberto Contador, aki kétszer nyerte a Tour de Francet, hogy a Giro d’Italia- és a Vuelta a Espana győzelmeiről ne is beszéljünk.

Érdekesség, az idáig a Pannon Cycling Teamben tekerő Dina Márton maga kereste meg a spanyol csapatot, hogy szeretne bekerülni, és előre lépni a sportágban. Contadorék számára nem volt ismeretlen a neve, mert a spanyolok már egy ideje figyelik a magyar tehetségeket, és velük is számolva igyekeznek kialakítani egy komoly csapatot.

(Kép: Facebook)

(Kép: Facebook)

Tavasszal két magyar fiatal kapott lehetőséget, hogy a spanyolországi edzőtáborban elnyerje a csapatvezetők bizalmát. Végül is Dina Márton teljesített jobban, és kapta meg a szerződést, amely komoly eseményként szerepel Kometa honlapján.

Dina Márton (Kép: Twitter)

Dina Márton (Kép: Twitter)

Dina először a Tour de Hongrie versenyén indulhat a Kometa színeiben, 2019. június 11-én a siófoki rajtnál.

99_dnmrtn

Csak remélni tudjuk, hogy előbb-utóbb Dina felbukkan a Tour de France-on is. (Az idei verseny július 7-én indul Brüsszelből.) Ezen a versenyen utoljára Bodrogi Lászlót láthattuk magyar szereplőként, de egy idő után már francia állampolgárként.

(Kép: Wikipédia)

(Kép: Wikipédia)

A kerékpársport – éppen népszerűsége miatt – komolyan fejlesztendő terület a hazai sportvezetés terveiben. Cél az, hogy legyen olyan csapatunk, amely képes indulni Európa nagy kerékpárversenyein. Az elszántságot az is mutatja, hogy jövőre hazánkból indul a Giro d’Italia, az egyik legjelentősebb és legnézettebb viadal, nem kis reklámlehetőséget nyújtva Magyarországnak.