Siker

Nőként az IT világában?

A világ első számítógépén nők végezték a programozói és szoftverfejlesztői munkát, ám a PC korszak beköszöntével jelentősen csökkenni kezdett a számuk ezen a területen.

A nők karrierlehetőségeiről kérdeztük Juhász Tamást, aki munkatársaival másfél évtizede segíti a IT szektorban dolgozó nőket karrierajánlatokkal és tanácsadással.

– Mitől lehet vonzó egy nő számára az IT szektor?

– A fejlesztő lét – de akár a projekt managment vagy más társterület is hasonlóan – több szempontból izgalmas lehet egy nőnek: szinte mindennapi kreatív kihívás ez a terület, mindez pedig magas fizetéssel és gyors elhelyezkedési lehetőséggel párosul.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

– A köztudatban azért még mindig férfiterületnek számít az IT, vagy változik ez az idő előrehaladtával?

– Számos példát sorolhatnánk az informatika területéről, ahol a nők egyre inkább képviseltetik magukat, azonban még mindig kevesen. Nemi identitásunk része a technikához való viszonyunk is, amelyre a születésünktől fogva társadalmilag elfogadott sztereotípiák szerint nevel a környezetünk. Utóbbiak erősítésére szomorú példa volt a Mattel 2010-ben 3-7 év közötti lányok számára megjelentetett „Én is lehetek informatikus” (I Can Be a Computer Engineer) című könyvének Barbie babája, aki a történet szerint azonnal elrontja testvére számítógépét, ezek után pedig a fiúk segítségére szorul. Miután a mesehős Facebook-oldalán komoly kritikákat fogalmaztak meg a területen több évtizede sikeresen dolgozó nők, a Mattel visszavonta a könyvet, és sajnálatát fejezte ki. Azóta természetesen sokat fejlődött a szektor nőkhöz való viszonya is, szerencsére csakis a jó irányba. Össztársadalmi, megalapozatlan előítéletekre vezethető vissza, hogy ma még kevés nő választja a STEM-területet (tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika), miközben a programozás, azaz a strukturált gondolkodás egy mindkét nem számára azonos módon elsajátítható elméleti eszközkészlet. Az informatikai iparág rég felismerte a diverzitás előnyeit és igyekszik a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek mérséklésére, és egyre több nőt próbál a területre csábítani.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

– Miért téma manapság egyre inkább, hogy nőket vonjanak be az informatikai fejlesztésekbe?

– A sztereotípiák lebontásának nagyon jót tenne, ha több nő érkezne erre a pályára: a szakállas, szemüveges kódolóról alkotott kép, aki pizzán él, már igen idejétmúlt. A nők általában jobban kommunikálnak, nyitottabbak, máshogy közelítenek egy-egy problémához, más a rálátásuk egy-egy helyzetre és ez nagyon jót tesz minden csapatnak és a vállalati kultúra is színesebb lesz tőlük. Összességében tehát a nőies megközelítés jól jön az informatikában.

nőkit2

– Milyen a helyzet most?

– Saját – több tízezres – adatbázisunk szerint a fejlesztők nagyjából 5 százaléka nő, de a hölgyek érdeklődése egyre élénkebb az IT irányába, a megnövekedett munkaerőhiány ugyanis remek terep a szárnybontogató szakemberek számára is. Bár sokaknak az IT hallatán a programozás jut az eszébe, ennél jóval színesebb területről van szó. A nők között találhatunk fejlesztőket, de testhezálló számukra az IT-tanácsadói, projektvezetői vagy munkakör is, ahol jól tudják érvényesíteni kommunikációs, szociális képességeiket. A cégek is felismerték a nőkben rejlő potenciált, hogy ugyanolyan jó programozók tudnak lenni, mint a férfiak, és jelenlétükkel képesek új színt is hozni a vállalatok életébe, gondolkodásába. Egyre több olyan kezdeményezés is van, amelynek segítségével a lányok újra közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a szakmával.
– Végezetül miért lehet vonzó egy nő számára az IT területe?

– Ezen a területen a cégek különösen nagy figyelmet fordítanak a munkavállalói igényekre. Számtalan munkakört a rugalmasság jellemez, térben és időben egyaránt. A távmunka lehetősége, a saját időbeosztás nagy előny.