Egészség

Az áfonya az agy szupertápláléka

Nagy amerikai kutatóintézetek állítják, hogy ha ezt a gyümölcsöt minden nap fogyasztod, karbantartja szellemi képességeidet.

Először jó tizenöt évvel ezelőtt a Bostonban található Emberi Táplálkozástudományi és Öregedéskutató Központ jelentette be, hogy jelentős növekedést sikerült elérniük patkányok intelligenciájában azáltal, hogy áfonyával etették őket.

shutterstock_321102602

Azóta több ezer laboratóriumi patkányt fogtak áfonya- vagy áfonyakivonat-kúrára, hogy minél többet megtudjanak a folyamatról. Ezek a kísérletek mind alátámasztani látszanak azt az elképzelést, hogy az áfonyafélék valóban szupertáplálékok az agy számára.

Javítják az idősebb patkányok egyensúlyérzékét és koordinációs készségét. Drasztikusan csökkentik a károkat a stroke-on átesett patkányok agyában, gyorsítják az állat felépülését. Még arra is találtak bizonyítékot, hogy az áfonyában található polifenol serkenti az új agysejtek termelését.

A kutatók azóta már az embereknél is ugyanezt tapasztalták. Idős embereket vizsgáltak két éven át. Az önkénteseket találomra sorolták csoportokba, akiknek csoportjuktól függően áfonyát vagy más táplálékot kellett fogyasztaniuk. Az áfonyás csoport jelentős javulást produkált a kognitív képességek területén.

Valóban úgy fest tehát, hogy a bogyós gyümölcsök, elsősorban az áfonya, segítik szellemi képességeink karbantartását.