Kultúra

Festőművész és biológus egyedülálló kiállítása

Június 6-án TÉR-MOZGÁS-JÁTÉK címmel nyílik kiállítás a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus munkáiból.

A tárlat a két alkotó, rendhagyó együttműködésének eredménye. Konok Tamás geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből merít ötleteteket, míg Vásárhelyi Tamás fizikai jelenségeken alapuló, furfangos tárgyakat épít. A képek dinamikájából kiinduló interaktív eszközök párbeszédbe állítják a képzőművészetet a tudománnyal: a kép-tárgy párok egyike segít, hogy másképpen lássuk a másikat.

ter-mozgas-01

Konok Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, a geometrikus absztrakció jelentős képviselője. Eredetileg zenésznek készül, később mégis jelentkezik és rögtön felvételt is nyer a Képzőművészeti Főiskolára. Sokat élt külföldön, de a 2000-es évektől ismét Budapesten él és alkot.

Vásárhelyi Tamás Múzeumpedagógiai Életműdíjjal kitüntetett biológus, rovarkutató, a természettudományos múzeumi tanulás úttörője Magyarországon. Saját tervezésű tudománykommunikációs eszközök használata jellemezi, 1985 óta tervez és készít játékos tanulásra alkalmas eszközöket.

Konok Tamás: Diomedea

Konok Tamás: Diomedea

Az alkotók együttműködése 2018-ban indult, amikor Vásárhelyi egy kiállításon látott, több Konok grafikához is játékokat készített. Konok lelkesen fogadta a kezdeményezést és rögtön közös kiállítást javasolt. Az alkotók azóta egymást inspirálják, így született meg a TÉR-MOZGÁS-JÁTÉK kiállítása is a Deák 17 Galériában. A tárlat képzőművészet és tudomány egyedülálló találkozása, mely június 6-tól ingyenesen megtekinthető.