Életmód

Magyarországnak is van egy mediterrán csücske

Dél felé vonulnál, mint a darvak, de nem szeretnéd átlépni az országhatárt? Akkor irány Baranya megye: Pécs, Harkány, Siklós és Villány ideális helyszín egy tökéletes nyaraláshoz. Ha a magyar „mediterráneum” mellett döntenél, az alábbi látnivalókat semmiképpen ne hagyd ki!

Mindegy, hogy az országban merrefelé laksz: ha az M6-os autópályát eléred, onnan békésen (de tényleg békésen) le tudsz csorogni egészen a déli határig. Ez a terület nem csak elhelyezkedését tekintve déli, hanem hangulatában is: hegyek, völgyek, természetes vizek, gyógyforrások, szőlőültetvények várják az odalátogatókat.

Az autópálya „végén” – pontosabban: jelenlegi végén –, ami mintegy 250 kilométerre van Budapesttől, negyed óra alatt eléred a baranyai megyeszékhelyet, Pécset; az ellenkező irányban, 25 perc alatt pedig Harkányt és/vagy Siklóst. Ha a sztrádáról még Pécs előtt lemész, a mohácsi leágazóról ugyancsak nagyjából 25 perc alatt elérheted Villányt.

Az elsorolt városok között az átjárás igen könnyű, közöttük a két legtávolabbi pont (Pécs és Villány) negyven perc autóval.

S ha már ezt az ékszerdobozt választod pihenésed helyszínéül, fusd is át az alábbi listát, hogy tudd, mit NEM szabad kihagynod arra jártadban!

Pécs. Ha a magyar és az európai történelem kezdetének emlékeire vagy kíváncsi, akkor a megfelelő helyen jársz, a településen feltárt ókeresztény sírkamrák már a világörökség részét képezik; a püspökségét Szent István, egyetemét (az országban az elsőt!) pedig Nagy Lajos király alapította. A Mecsek oldalában és lábánál elterülő városban pezsgő kulturális élet folyik, számos a színháza és a múzeuma. A városban külön intézmény gondozza és állítja a köz szolgálatába a híres Zsolnay-család által teremtett értéket.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Harkány. Európa-hírű fürdőváros, a reumások mekkája. Persze nem csak az övék, hiszen a világon egyedülálló gyógyvízen alapuló gyógyfürdőn és gyógyfürdőkórházon kívül van ott egyéb is: például strandmedencék a majd’ 14 hektáros ősparkban, wellnessrészleg, csúszdapark. Jelentős a kisváros szállás- és gasztronómiai kínálata – ráadásul az, hogy a Villányi borvidék része, a borválasztékban tetten érhető.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Siklós. Harkánnyal szomszédos település, a város fölé magasodó várával ismerős lehet azoknak, akik látták a Tenkes kapitánya című tévéfilmsorozatot. A vár egy darabja a magyar történelemnek, egész évben látogatható. A várfalról kitekintve elénk tárul a vidék pazar szépsége, szemközt a Tenkessel és a lábánál meghúzódó festői búcsújáróhellyel, Máriagyűddel. Aki fürdőzni szeretne, az Siklóson sem fog csalódni.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Villány. Siklósról könnyen és gyorsan megközelíthető a borváros; a Villányi borvidék szívének nevezik. A városka a Szársomlyó lábára „felkúszó” szőlőültetvényeivel, a város szélétől a szívéig elszórtan megtalálható családi borászataival és nagyobb, világhírű pincészeteivel egyszerűen megragadja az odalátogatót. A kiváló borok és a gasztronómia itt is meghatározó. A kirándulások szerelmesei se csalódnak, ha ide utaznak, a Szársomlyóra induló szakvezetéses túrákat és a szoborpark megtekintését kár lenne kihagyniuk.