Életmód

Íme 5 hiányszakma, amihez még csak érettségi sem kell

Egyre nagyobb Magyarországon a szakemberhiány. A vendéglátásban, a kereskedelemben és az építőiparban különösen nehéz szakképzett munkaerőt találni – sok olyan szakmában, melynek megszerzéséhez még érettségi sem szükséges.

A legnépszerűbb érettségi nélkül megszerezhető szakmák fizetős tanfolyami rendszerű képzéseken 3-12 hónap alatt megszerezhetők, így aki gyorsan szeretne pályát módosítani, könnyen válthat ezekkel az OKJ-tanfolyamokkal. Ráadásul sok esetben a tanfolyamszervező iskolák is segítenek az elhelyezkedésben.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Melyik szakmákhoz nem kell érettségi?

Már az OKJ-képzés számából meg lehet állapítani, melyek az érettségi nélkül megszerezhető szakmák. Minden OKJ-képzésnek van egy azonosítószáma, melynek első két számjegye árulkodik a tanfolyamhoz szükséges iskolai végzettségről. Eszerint:

21: semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá;
31: legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá;
33: legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá;
51: középiskolai végzettség kell hozzá (érettségi nem kell hozzá, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen).

De nézzük, melyek a legkeresettebb érettségi nélkül megszerezhető szakmák a TanfolyamOKJ.hu összeállítása szerint:

Szakács – A vendéglátóipari OKJ-tanfolyamok nagy része érettségi nélkül is elvégezhető, csak nyolc éves általános iskolai végezettség szükséges a megkezdésükhöz. Ilyen tanfolyam például a szakács, a cukrász és a pincér. Nyáron a Balaton környékén különösen nagy a kereslet a szakképzett szakácsokra, de a nagyobb városokban is könnyen el lehet helyezkedni ezzel a végzettséggel. Igaz, a kezdők nem keresnek annyit, mint a tapasztalt munkavállalók, de egy 3-5 év tapasztalattal rendelkező szakács általánosságban már nettó 300-360 ezres fizetésre számíthat.

Targoncavezető – A legnépszerűbb OKJ tanfolyamok a gépkezelő képzések. Nem véletlenül. Targoncavezető vagy Emelőgépkezelő OKJ-s végzettséggel az építőipar, a logisztika, a kereskedelem és a termelőipar területén is könnyen el lehet helyezkedni. Ezekhez a tanfolyamokhoz sem kell érettségi, elég a nyolc általános. Egy targoncavezető tanfolyam a képzés ütemezésétől függően 1-2 hónap alatt elvégezhető, az ára pedig már az első fizetésnél megtérül.

Villanyszerelő – Az építőiparban is nagyon nagy a szakemberhiány, hatalmas a kereslet jó villanyszerelőkre, kőművesekre és asztalosokra. Ezt bárki megtapasztalhatja, aki szerelőt keres kisebb-nagyobb munkálatokra. Habár ez a kialakult helyzet rossz a megrendelőknek, a villanyszerelő pályát választóknak különösen előnyös lehet.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Személy- és vagyonőr – Nagy a kereslet a munkaerőpiacon a képzett vagyonőrökre, az álláshirdető portálokon rengeteg lehetőség közül válogathatnak a szakmabeliek. Éppen ezért a Személy- és vagyonőr tanfolyam tanulóinak már a képzés alatt is számos munkalehetőséget ajánlanak a cégek, így a végzett tanulók azonnal el tudnak helyezkedni.

Eladó – Lassan naponta jelennek meg újságcikkek arról, hogy mennyire megnőttek a bérek a kereskedelemben. A nagyobb kiskereskedelmi láncok egyre magasabb bérekkel és plusz juttatásokkal csábítják magukhoz a szakképzett munkavállalókat. Azoknak, akik a kereskedelemben szeretnének elhelyezkedni, de csak egy-egy részterület iránt érdeklődnek, vagy olcsóbb tanfolyamot keresnek, választhatják az Élelmiszer-, vegyiáru eladó vagy a Műszakicikk-eladó részszakképesítéseket is. De azok, akik ambiciózusak, és szívesen betöltenének magasabb pozíciót, esetleg saját boltot nyitnának, kombinált boltvezető tanfolyamot is végezhetnek. Itt is elég az alapfokú iskolai végzettség, tehát ezek a kereskedelmi OKJ képzések már 8 általánossal is elvégezhetőek.