Egészség

Tudod, hogy mik azok a tanninok?

Valószínűleg fogalmad sincs. Pedig a tanninok elpusztítják a szájban lévő baktériumokat. Gátolják a lepedékképződést és a fogszuvasodást.

Jogos a kérdés, hogy ha ilyen fontos, miért nem hallottál róla.

shutterstock_710348989

Nos, egyszerű a válasz. A tanninok tulajdonképpen csersavak, melyek megtalálhatók a teában, kávéban, vörösborban, szőlőben, szederben és a vörös áfonyában. A csersav legjellemzőbb tulajdonsága, az összehúzó képessége. A szájüregben feszülő érzést vált ki, s bár pusztítja a baktériumokat, elszínezi a fogainkat, ezért nem szeretjük. Pedig számos gyógyhatása ismert, például erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal megakadályozza a sejtek károsodását. A tanninok többsége a polifenolok közé tartozik, olyan hatású anyag, mint a csoportjába tartozó resveratol, a vörösbor, és szőlőmag igen értékes, szívet és érrendszert védő vegyülete.

Számos csersavat tartalmazó növényt használnak a gyógyászatban, például gyógyteaként. A viaszbogyót hasmenés ellen, a szederlevelet kisebb vágások és horzsolások okozta vérzés csillapítására. Málnalevelet állapotos nők reggeli rosszulléteinek enyhítésére, a zsályát fogínyvérzés és torokfájás ellen.