Kultúra

A hajóbalesetben elhunytak tiszteletére koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere nem csak részvétét fejezte ki a dunai hajóbaleset áldozatai felé, hanem bejelentette, hogy Dél-Koreába utazva az egy emlékkoncertet is adnak.

A Budapesti Fesztiválzenekar külföldön és hazánkban is az egyik legismertebb magyar szimfonikus zenekar. Zenei igazgatója Fischer Iván karmester, aki Kocsis Zoltánnal együtt a zenekar alapítója is. A két zenei nagyság 1983-ban alapította az együttest. A cél a kezdetektől fogva az volt, hogy olyan elitzenekart hozzanak létre, mely nemzetközi színtéren is megállja a helyét. A zenekar nemzetközi sikerét mutatja, hogy sok külföldi koncerthelyszín és zenei fesztivál állandó vendége. Hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a zenekar különleges, olykor formabontó programjai, például a gyermekeknek szóló Kakókoncertek, vagy a diákokat megcélzó Midnight Music.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere Fotó:MTI/ Kollányi Péte

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere Fotó:MTI/ Kollányi Péte

A Fesztiválzenekar gyakori vendége a Müpának, a Zeneakadémiának és egyéb hazai koncerttermeknek is. Az „Európai Hidak” fesztivál például a saját szervezésű fesztiváljuk, melyet évente rendeznek a Müpában. A fesztivál célja az európai kulturális közösségérzés terjesztése a zenén keresztül, melyen idén Olaszország és a Dolce Vita életérzés lesz a vendég.

Fischer Iván mindig is szívén viselte nem csak a kulturális sokszínűséget, hanem az emberi tragédiákat is. A karmester most egy videóüzenetet tett közzé a közösségi oldalán, melyben részvétét fejezte ki a néhány hete történt dunai hajóbaleset magyar valamint dél-koreai áldozatainak és hozzátartozói felé. Egyben bejelentette, június 21-én a Budapesti Fesztiválzenekar Dél-Koreába utazik, és emlékkoncertet ad az elhunytak tiszteletére.

Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében Fotó: MTI/Balogh Zoltán

“Szeretnénk ezzel az eseménnyel Budapest és Magyarország együttérzését is kifejezni” – írta Fischer Iván.