Siker

Babos Tímea és Kristina Mladenovic nyerte a Roland Garrost

Azért tanult franciául, hogy a háziak nyelvén mondhassa el győzelmi beszédét.

A francia nyílt teniszbajnokság, vagy közismert nevén a Roland Garros a világ legjelentősebb versenyeinek egyike, az Australian Open, a Wimbledon és a US Open mellett. Sajátossága, hogy itt a játékosok salakpályán játszanak.

Az 1891-es kezdetnél még csak franciák, vagy francia klubtagságú külföldiek küzdhettek a címért. Csak három évtizeddel később lett teljesen nyílt a bajnokság a világ legjobb játékosai előtt.

Az első magyar győzelemre sokáig kellett várni. Aki megtörte a jeget, az a szombathelyi születésű Asbóth József volt, aki az 1947-es döntőben a dél-afrikai Eric Sturgesst verte 8–6, 7–5, 6–4 arányban. Asbóth későbbi pályafutására rányomta bélyegét, hogy a kommunista hatalom bezárta az ország határait. 1948-ban csak úgy tudott eljutni egy nemzetközi versenyre, hogy V. Gusztáv svéd király személyesen kezeskedett, Asbóth nem fog disszidálni.

Párizs, 2019. június 9. Babos Tímea ünnepel, miután francia partnerével, Kristina Mladenovic-csal 6-2, 6-3-ra győztek a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj alkotta kínai kettős ellen a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2019. június 9-én. MTI/EPA/Caroline Blumberg

Babos Tímea ünnepel, miután francia partnerével, Kristina Mladenovic-csal 6-2, 6-3-ra győztek a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj alkotta kínai kettős ellen a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2019. június 9-én. MTI/EPA/Caroline Blumberg

A következő magyar, aki átvehette az első díjat, Körmöczy Zsuzsa volt 1958-ban. Ő már volt itt harmadik vegyespárosban 1947-ben, és 1956-ban egyéniben is. A brit Shirley Bloomer Brasher ellen nyert 6–4, 1–6, 6–2-re. Még ebben az évben Wimbledonban is elődöntős lett, amivel a világranglista második helyét érte el. Érdekesség, hogy ekkor már meglehetősen idősnek számított a játékosok között: 33 éves és 10 hónapos volt. Mégis, egy évtizeden át szerepelt a világ legjobb női játékosai között.

Húsz évnél is hosszabb szünet után, 1981-ben a svájci Heinz Günthardt és Taróczy Balázs bajnokságot nyert az amerikai Terry Moor – Eliot Teltscher páros ellen. Az eredmény 6–2, 7–6, 6–3 volt. Ugyanez a páros négy év múlva Wimbledonban is bajnok lett. A salakpályák nagy kedvelője, Taróczy Balázs pályafutása alatt 26 páros és 13 egyéni ATP-tornát nyert meg.

Öt évvel később, 1986-ban ismét magyar győztese volt Roland Garrosnak. A Temesvári Andrea – Martina Navratilova duó 6–1, 6–2-re verte a Steffi Graf és Gabriela Sabatini párosát. Andrea egy évvel később megsérült: törött lábcsonttal játszott végig egy mérkőzést Amerikában. Egy újabb vállsérülés aztán megpecsételte további pályafutását.

Tehát 33 évet kellett várni, hogy Párizsban ismét magyar kézben lehessen a győzelmi serleg.

Ez most Babos Tímeának sikerült, akik Kristina Mladenovic párjaként 6-2, 6-3-ra verte a kínai Tuan Jing-jinget és Cseng Szaj-szajt.

A soproni lány 2017-ben és 2018-ban is teniszvilágbajnok volt, de ez a mostani az első Roland Garros győzelme.

A meccsen – e hosszú hétvége valamennyi győztes magyar találkozójához híven – nyugodtan játszottak a lányok. Videóról alaposan tanulmányozták a kínaiak játékát, akik így is tudtak meglepetést szerezni, újítani, de Babos-Mlandenovic páros higgadt taktikája ellen ez kevés volt.

Köszönjük a győzelmet, gratulálunk, és további fényes sikereket kívánunk!

Még egy szót a Roland Garros magyar nyerteseiről:

Szeles Mónika hivatalosan jugoszláv színekben nyert 1990-ben és 1991-ben is egyéniben, de mindig magyar származásúnak vallotta magát, amit a verseny évkönyveiben fel is tünetnek.