Életmód

A naptej sem csodaszer – sőt!

A nyári időszakban sokkal több UV-A és UV-B sugárzás éri a testünket, mint az normális lenne. Mindkettő okozhat bőrrákot vagy égési sebeket egyaránt – és itt kerülnek képbe a naptejek. Azonban ne gondoljuk, hogy azok használatával már biztonságos a napozás. Sőt, a fényvédő krémek használatának is megvan a kockázata.

Összefüggés van a napsugárzásnak való rövidebb-hosszabb időtartamú kitettség és a leégés, valamint a melanoma kockázata között – már gyerekkorban is –, ezért bizony elengedhetetlen a fényvédők használata. A napsugárzásra érzékeny bőrűek, vagy sok anyajeggyel rendelkező emberek esetében még erősebb jótékony hatással bírhatnak a fényvédők – amik ettől függetlenül nem nyújtanak 100 százalékos védettséget, sőt.

Fotó: iStock.com/paultarasenko

Fotó: iStock.com/paultarasenko

Mindenekelőtt szögezzük le: tévhit az, hogy a magas faktorszámú naptej megakadályozza a barnulást. A faktor csupán azt jelzi, hogy az adott termék használata mellett mennyi ideig tartózkodhatunk a napon – elvileg – bőrkárosodás nélkül.

Tartsuk szem előtt, hogy a bőrrel közvetlenül érintkező naptejek, napolajok vegyszerei is felszívódnak szervezetünkbe, ezek káros hatásaira már egyre több kutatás eredményei utalnak. Fontos tehát, hogy összetevőjét tekintve minél természetesebb naptejet vásárolj, ezek már igen széles választékban kaphatók a drogériákban. Egyes gyártók kifejezetten ügyelnek arra, hogy a termékeikhez minél kevesebb vegyszert használjanak. A napvédő spray-k használatát is érdemes kerülni, egyrészt mert azokat nehezebb megfelelően eloszlatni a bőrön, illetve a vegyszerek belélegezve is károsak.