Konyha

A tested a személyiséged

A Dél-floridai Egyetem professzora az vizsgálta hat-e a személyiség az immunrendszerre és bizonyos endokrin folyamatokra. A kísérlet eredményei azt jelzik, hogy talán képesek vagyunk befolyásolni az immunrendszerünket és más, szintén teljesen automatikus működésűnek hitt szervrendszerünket.

Dr. Nicholas R. S. Hall azt találta ki, hogy vizsgálatait egy többszörös személyiségű emberen fogja elvégezni. A különálló személyiségek ugyanis ez esetben valamennyien egyazon testen osztoznak. “Így aztán mindegyikük ugyanannyit mozog, ugyanúgy táplálkozik és ugyanazokat a recept nélkül kapható gyógyszereket szedi.” A vizsgálat során katétert vezettek az alany vénájába, és a négyórás időszak alatt számos vérmintát vettek tőle, miközben az illető többször is személyiséget váltott. A 32 éves hölgy két tucatnál is több, egymástól határozottan különböző személyiséggel rendelkezik, “akikről” Hall így ír: “A koruk 2 év és 90 év között változott, akadt köztük színes bőrű és indián, férfi és nő, sőt, még egy állati ‘személyiség’ is. Az alany az egyik személyiségét csak ‘gyógyítóként’ emlegette. Amikor ez a személyiség került felszínre, akkor bármilyen testi betegségben szenvedett is éppen az alany, annak tünetei eltűntek! Egy másik személyisége, Cindy, éppen ellentétes hatást váltott ki. Olyannyira, hogy az összes többi személyiség igyekezett ‘őt’ távol tartani a testtől, mivel erősen depressziós volt, s valahányszor ő jelent meg, a test mindig megbetegedett.”

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Hall számos paramétert vizsgált a vérben, például a különféle limfociták számának alakulását, s ezek alapján határozott különbséget tudott kimutatni az egyes személyiségek immunrendszeri állapota között. A markáns laborérték-változás – meglepő módon – olykor egy percnél is rövidebb idő alatt következett be. A mért változások összhangban álltak a viselkedésbeli változásokkal: az arckifejezéssel, a testbeszéddel és a hang jellegzetességeivel.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

A kutatást nem folytatták, aminek több oka is volt. Az egyik: a hölgyben felbukkant egy új személyiség, amelyik beperléssel fenyegette meg Hallt, ha nyilvánosságra meri hozni a mért adatokat.
Te milyen konklúziót vonsz le ebből a kutatásból?