Otthon

WOW! – Ilyen lesz a megújult Párisi Udvar

A XIX. század végén valóságos passzázsépítési láz söpört végig a világon. Ha egy város adott magára, akkor díszes passzázst épített magának valahol a városközpontban. Ha szemüveges vagy, most tisztítsd meg a lencséid, hogy élvezni tudd a budapesti Párisi Udvar minden gyönyörű részletét.

A passzázsépítés nem volt öncélú. Addigra a legforgalmasabb belvárosi helyeken nem volt egy talpalatnyi üres hely sem, a létező, sokszor évszázados boltok erősek voltak, nem lehetett a helyükbe lépni. Így jött az ötlet, a belváros gazdag és díszes házainak udvarait, lépcsőházait nyissák egybe, és ezek oldalaiban legyenek új üzletek.

Az ötlet annyira sikeres volt, hogy minden város azonnal utánozni kezdte. Egyes helyeken a helyi híres termékek kaptak üzleteket a passzázsokban. Így a brüsszeliben lehet ma is a legtöbbféle csipkét és a híres belga csokit venni. A milánói passzázsban van a Mondadori kiadó világhírű üzlete. Híresek Párizs és Prága passzázsai is. Prágában az a különleges, hogy a passzázsok olykor nagy belső parkokba futnak ki, ahol akár még csónakázni is lehet.

Budapest, 2019. június 12. Kávézó a Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsában 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

Kávézó a Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsában 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

A pesti Párisi Udvarra nem volt igazán szükség, inkább azért épült, hogy nekünk is legyen egy szép passzázsunk. Ennek viszont tökéletesen megfelelt, mert nem egyszerűen szép, hanem kifejezetten gyönyörű volt. Gyermekkoromban, ha csak tehettem, átmentem rajta. Leginkább az éjszakai zárás előtti pillanatait szerettem, amikor a szüleimmel átsiettünk rajta.

Budapest, 2019. június 12. A Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsa 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

A Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsa 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

A rendszerváltással megindult a romlása. A régi üzletek eltűntek belőle, új alig jött, az sem volt tőkeerős. Az egész környék, az egész belváros, a Váci és a Petőfi utca sem találta a helyét. A frissen nyitott boltok többsége hamar csődöt mondott, még akkor is, ha világcég tulajdonában volt. A mélypont talán az volt, amikor a Váci utcában angol használtruha turkáló nyílt. Nem ismerek olyan európai fővárost, amelynek leghíresebb bevásárlóutcájában használtruha-bolt lett volna békeidőben.

Budapest, 2019. június 12. A Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsa 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

A Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsa 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

A dolgok jobbra fordulásának jele viszont a Centrál Kávéház nyitása volt. És onnan kezdve lassú javulás tapasztalható.

Budapest, 2019. június 12. Étterem a Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsában 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

Étterem a Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsában 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

De talán történik valami. A Klotild-paloták mellett most a Párisi udvar is megújult, új feladatot kapott. Az nem lehet, hogy a Ferenciek tere néhány száz négyzetméterének csillogása máris véget érjen a Kossuth Lajos utca első házainál.

Budapest, 2019. június 12. A Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsa 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

A Párisi Udvar Hotel Budapest passzázsa 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

Amúgy – ha már passzázs – a Petőfi Sándor utcán a Martinelli tér felé van egy másik is, valamikor a 30-as években épülhetett. Nem olyan nagy és díszes, mint a Párisi Udvar, de szép és értékes. Gyakorlatilag romokban van.

Budapest, 2019. június 12. VIP Lounge a Párisi Udvar Hotel Budapestben 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

VIP Lounge a Párisi Udvar Hotel Budapestben 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

A Párisi Udvarban szálloda lesz. Néhány hét, talán néhány nap múlva megnyílik. Köszönet azoknak – a befektetőktől a helyreállítás munkásaiig –, akik új életet leheltek bele. Remélem, az én gyerekeimet is úgy fogja gyönyörködtetni, ahogy egykor engem.

Budapest, 2019. június 12. Lakosztály a Párisi Udvar Hotel Budapestben 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton

Lakosztály a Párisi Udvar Hotel Budapestben 2019. június 12-én. MTI/Mónus Márton