Siker

Felismered még őket?

Két lábon járó legendák azoknak, akik maguk sem sokkal fiatalabbak. Fekete-fehér, jó-rossz, Illés-Omega, és ők.

Egy-egy korosztály mindig örökkévalónak gondolja a maga bálványait, és tulajdonképpen igazuk is van. Akkor mi ez a „tulajdonképpen”? Azt jelenti, hogy valóban örökkévalók, de csak azoknak, akiket a saját életén kívüli idők is érdeklik. A mai korosztálynak már szinte semmit sem mond Latinovits Zoltán, ahogy a maiakat megelőző generáció sem rajongott / rajonghatott Jávor Pálért, az előttük járók meg Lugosi Béláért. Pedig, szupersztárokról beszélünk – hidd el…

Persze, te most felfortyansz, hogy ugyan már, honnét veszem!? Te szereted őket, sőt rajongsz értük, és igenis a maiak is… Hát, nem! Annyira nem, hogy – tisztelet a kivételnek – már akkor sem lehet a mai tízen-huszonéveseket egy film elé ültetni, ha az fekete-fehér. El sem tudják képzelni, hogy az jó lehet. Hány akció történik bennük percenként? Hogy egy sem? Csak negyedóránként csattan el egy pofon? Semmi szex? Vannak benne számítógépes trükkök? „Nem? Akkor tök uncsi, felejtős.”

Ugye kitaláltad már, hogy kik vannak a nyitóképen? Ha ötvenötön alul még valaki ismeri ezeket a fickókat, az azért is lehet, mert filmjeik nagy többsége már színesben készült, és szaporán estek benne a pofonok.

(Csak éppen kukkats bele a alábbi videóba.)

Persze, mai szemmel nézve nagyon primitív kis verekedések voltak ezek, igencsak színpadiasok, de azért így-úgy még ma is lekötik az embert. A lényeg az ellentétek összecsapása, az mindig izgalmas. A kölyökképű, szinte lányosan szép arcú Alain Delon, és a bájosan rosszcsont, igazán férfias Jean-Paul Belmondo megtestesítette a kétpólusú világ harcát. A jó a rossz ellen, a szegény és a gazdag harcát, Kelt-Nyugat, Észak-Dél és folytathatnánk.

Aki a hatvanas években nőtt fel, az hitte, hogy a Rolling Stones-Beatles ellentét az olyan, mint a szovjet-amerikai szembenállás, a Fradi-Dózsa harca, az Illés-Omega kibékíthetetlensége. Mindenki úgy képzelte, hogy Delon és Belmondo csak riválisok lehetnek.

(A fenti videó három hete készült: Delon 84 éves lesz, Belmondo 86 elmúlt.)

Ilyen a marketing. Mert a valóságban a legjobb haverok voltak mindig is, ahogy Jagger és Lennon is, ha még emlékszel rájuk. És a többi kapcsolat is felettébb érdekes… Ha valamikor nagyon-nagyon éles ellentétről, engesztelhetetlen ellenségekről hallasz a jövőben, gondolj erre a két fickóra, és kérdezd meg magadtól: nem akar engem valaki átverni? (És közben eladni valamit, amire semmi szükségem sincs.)