Siker

A Tisza jószándékú kalózai

Fontos, hasznos dolgokat vidáman is el lehet végezni – ez a Tisza üzenete.

A Tisza – a régiek szavajárásában „a legmagyarabb folyó” – ma is példát mutat minden vizünknek. Nagyon jó társaságok verődnek össze partjain, aki találékonyan és vidáman tisztogatják a folyót már sokadik éve.

Ha ide kattintasz, szép történetet olvashatsz arról, hogy a Tiszáért felelősséget érző emberek szinte szempillantás alatt összejönnek még az ország távoli részeiből, hogy mázsaszám szedjék ki az összetorlódott szemetet, akár a februári hidegben is.

A nyári „PET kalózok” által rendezett Felső-Tiszai PET Kupa már valóságos hagyomány. Tréfásan néznek ki a PET-palackokra vadászó önkéntesek hajói, hiszen azok is ugyanabból a műanyag palackokból vannak, építésüknek csak a képzelet és a fizika törvényei szabnak határt.

Kisköre, 2019. június 18. Saját építésű hajók érnek célba a felső-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamán, a kiskörei strandnál 2019. június 18-án. Hét csapat hajója három nap alatt Tiszafüredtől Kisköréig három tonna a hulladékot gyűjtött össze, amelynek nyolcvan százaléka PET-palack volt, és ezeket a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják. MTI/Czeglédi Zsolt

Kisköre, 2019. június 18.
Saját építésű hajók érnek célba a felső-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamán, a kiskörei strandnál 2019. június 18-án. Hét csapat hajója három nap alatt Tiszafüredtől Kisköréig három tonna a hulladékot gyűjtött össze, amelynek nyolcvan százaléka PET-palack volt, és ezeket a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják.
MTI/Czeglédi Zsolt

De, a mókás külső és a jókedvű emberek valójában nagyon komoly munkát végeznek a szomorú állapotok megszüntetése érdekében. A különféle csapatokba szerveződött résztvevők pár nap alatt is sok száz zsák palackot vadásznak ki a vízből.

Kisköre, 2019. június 18. Saját építésű hajó ér célba a felső-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamán, a kiskörei strandnál 2019. június 18-án. Hét csapat hajója három nap alatt Tiszafüredtől Kisköréig három tonna a hulladékot gyűjtött össze, amelynek nyolcvan százaléka PET-palack volt, és ezeket a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják. MTI/Czeglédi Zsolt

Kisköre, 2019. június 18.
Saját építésû hajó ér célba a felsõ-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamán, a kiskörei strandnál 2019. június 18-án. Hét csapat hajója három nap alatt Tiszafüredtől Kisköréig három tonna a hulladékot gyűjtött össze, amelynek nyolcvan százaléka PET-palack volt, és ezeket a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják.
MTI/Czeglédi Zsolt

Idén a A KÖTIVÍZIG 18 fős csapata több mint 300 zsák palackot gyűjtött, az összes csapat együttes teljesítménye meghaladta a 3 tonnát.

Kisköre, 2019. június 18. Saját építésű hajóról pakolnak le összegyűjtött hulladékot a célban a felsõ-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamán, a kiskörei strandnál 2019. június 18-án. Hét csapat hajója három nap alatt Tiszafüredtől Kisköréig három tonna a hulladékot gyűjtött össze, amelynek nyolcvan százaléka PET-palack volt, és ezeket a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják. MTI/Czeglédi Zsolt

Kisköre, 2019. június 18.
Saját építésű hajóról pakolnak le összegyűjtött hulladékot a célban a felső-tiszai PET-kupasorozat Tisza-tavi futamán, a kiskörei strandnál 2019. június 18-án. Hét csapat hajója három nap alatt Tiszafüredtől Kisköréig három tonna a hulladékot gyűjtött össze, amelynek nyolcvan százaléka PET-palack volt, és ezeket a korábbi évekhez hasonlóan idén is újrahasznosítják.
MTI/Czeglédi Zsolt

Persze, az elszennyeződés nem az egyetlen változás a környezetünkben. Egy másik tényező, a sokat emlegetett felmelegedés, ami egyesek szerint nincs is…, és ugyanolyan fölösleges, sőt káros róla beszélni, mint védőoltást adni a gyerekeknek…

Nos, ítéld meg te. A New York Times napilap egy érdekes honlapot hozott létre, amin a jelentősebb városok átlaghőmérsékletének változása látható a 60-as évektől napjainkig. Szolnok – a lap szerint is – jelentős városnak számít, ezért beütve az oldalra, látható, hogyan emelkedett, vagy éppen csökkent, hőmérséklete az évtizedek során.

03_felstsz

A lényeg, hogy míg a 60-as években alig 6-7 nap szökött fel a hőség 32 °C fölé, mára ez megduplázódott. (Ha nem vagy szolnoki, üsd be a saját városodat, de vigyázz, életkorban nem tudsz megadni 1960-nál korábbi születési dátumot.)

Az hőmérséklet emelkedésre szép példa az alábbi, ugyancsak Szolnokon, a minap készül felvétel. Azt mutatja be, milyen hatása van a felmelegedésnek. Az a bizonyos 1, 1,5, 2 °C átlaghőmérséklet-emelkedés nem tűnik soknak, ha elosztódna a mindennapokban, meg sem éreznénk. Csakhogy nem ez történik, hanem az, hogy a szélsőséges időjárású napok száma nő meg. Soha nem látott erejű szelekkel nagy viharok jönnek, amelyekből több eső szakadhat ránk, mint ami máskor egy vagy két hónap alatt esett összesen.

Szolnok, 2019. június 20.  Vízben elmerült autó Szolnokon, a Széchenyi körút elején lévő aluljáróban 2019. június 19-én késő este. Rövid idő alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott a városra, ami fennakadásokat okozott a közlekedésben. MTI/Mészáros János

Szolnok, 2019. június 20.
Vízben elmerült autó Szolnokon, a Széchenyi körút elején lévő aluljáróban 2019. június 19-én késő este. Rövid idő alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott a városra, ami fennakadásokat okozott a közlekedésben.
MTI/Mészáros János

És ezek a szelek, esők, a másik végleten a hónapokig tartó szárazságok felsorolhatatlanul sok kárt okoznak.

Láthatod te is, ha kimész a piacra, és zöldséget, gyümölcsöt akarsz venni, hogy a letépett tetőzetű, vízzel elárasztott házakról ne is beszéljünk.