Otthon

Kertészkedés kevés pénzből

Kertet tulajdonképpen kert nélküli, városi lakásban is kialakíthatunk. Akár a az ablakpárkányon, vagy az erkélyen, sőt, a lakásban is.

Persze mondhatod most erre, a növények beszerzése nem olcsó mulatság. A kertészetek nem szégyenlősek, amikor a növények árát meghatározzák. Ez igaz. Ám ha nem akarunk sok pénzt kiadni, egy kis munkával mi magunk is szaporíthatunk növényeket.

shutterstock_1024014640

Az egyik leglátványosabb és legkönnyebben kialakítható növénysziget a sziklakert. Ezt akár egy nagyobb tálban a szoba sarkában is felépíthetjük. Ha kicsivel több helyünk van, akkor pedig a beültetendő növényeket érdemes magunknak szaporítani. A kis termetű szilakerti növények tavasszal és nyár elején virágoznak aztán már a nyár további részében hajtásokat növesztenek. Ezek a a fiatal hajtások könnyen meggyökereztethetők.

Olyan hajtás válasszunk ehhez, amelynek még nincsenek virágai, és levele egészséges, üde.

Éles szerszámmal csípjük le a tőről, vagdossuk le róla az alsó leveleket, hogy hosszabb szára maradjon, amit a földbe dughatunk. Töltsünk meg egy cserepet homokos, jó vízelvezetésű földdel. Fúrjunk lukakat a cserép szélére és a kicsi hajtásainkat jól nyomkodjuk bele a lyukba. Majd alaposan locsoljuk meg őket. Vigyázzunk, hogy soha nem száradjanak ki.

Ha meggyökeresedtek, kiültethetjük őket sziklakertünkbe. S az egész nem került egy fillérünkbe sem.