Konyha

Az ország legjobb pálinkái versengtek egymással

2014 óta bizonyíthatnak a hazai pálinkakészítők a Nemzeti Pálinkakiválósági Programban.

A kiváló magyar borok, az egyre inkább feltörekvő sörök mellé a pálinkák is kivívták az elismerést az elmúlt évtizedekben hazánkban. Az emberek előszeretettel keresik a magas minőséget és élvezik a magyar föld és a honi szakemberek munkájának gyümölcsét. A jó minőségű pálinka nemzeti érték, amit az Agrárminisztériumban is tudnak, ezért indították el 5 évvel ezelőtt a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot az intézményben. A pálinkamustra célja, hogy a magyarországi minőségi pálinkákat megismertesse bel- és külföldön egyaránt.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

A fejlődést és a pálinkafőzdék minőségre való törekvését jól mutatják a számok. Ebben az évben már 24 pálinkaház 157 termékét versenyeztette meg, melyek közülük 22 pálinkaház, 93 pálinkája került a nemzeti pálinkakiválóságok sorába – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a verseny díjátadóján. A nevezett pálinkaházak minimum három, maximum kilencféle pálinkájukat versenyeztethették meg, azonban egy nevezőnek az öt alapkategóriából (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szőlő) legalább háromban indulnia kellett.
Újdonságként létrejött az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 című oklevél, melyet első alkalommal a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája érdemelt ki.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba