Otthon

Most ültesd ki fűszernövényeidet

Ma már minden nagyobb élelmiszerboltban kaphatsz cserépben illatos, bódító és persze megfelelő ételekbe, salátákba morzsolva nagyon finom fűszernövényeket. Leggyakrabban bazsalikomot, kakukkfüvet, zsályát, rozmaringot.

Ezek a fűszernövények egy darabig jól elvannak a cserépben, tulajdonképpen ott is sokkal gyorsabban növekszenek, mint amilyen gyorsan felhasználjuk őket.

shutterstock_1292879926

Azonban, ha van egy akármilyen kicsi kertünk, erkélyünkön virágládánk hálásak lesznek a bőségesebb talajnak. Nem mindegy persze, hogy melyiket, mivel ülteted össze. Majorannát és kakukkfüvet például nem szabad egy cserépbe, vagy virágágyásba ültetni, mert nem tűrik egymást. Ha azonban szereted kertedben, erkélyeden az illatos növényeket, nyugodtan ültesd össze a levendulát, kakukkfüvet, zsályát és a rozmaringot. Ezek a növények nem túl vízigényesek, ezért egyformán kell öntözni őket.

shutterstock_1113608021

A bazsalikom például hűvös helyen nem hoz új leveleket. Akkor érzi a legjobban magát, ha legalább naponta hat órán át fényt kap. Ezért a június az első olyan hónap, amikor kiültetheted. Azért is érdemes más haszonnövények közé ültetni, mert illata megzavarja, például a paradicsomra specializálódott kártevőket, mint a fehér légy, vagy a lisztharmat.

A fűszernövények kertünkben úgy is jól mutatnak, ha ágyásszegélybe, esetleg tömbbe ültetjük őket. Ha olyan helyre, ahol üldögélni szoktunk nem csak illatukat élvezhetjük, de elűzik a repülő, csípő rovarokat is. Ezek ugyanis velünk ellentétben gyűlölik ezeket az illatokat.