Kultúra

Mozifilm készült a tokaji aszúról

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjének, a Folyékony aranynak.

Mikor láthattunk mozifilmet a magyar borról? Még soha! A hazai bor különlegességét egészen eddig senki nem örökítette meg a filmvásznon, de Almási Tamásnak volt egy jó ötlete. A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért.

Fotó: Vertigo Média

Fotó: Vertigo Média

A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. De a magyarok emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”. Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Ez a film álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről szól.

„A tokaji borászok közül néhányan vállalják a kihívást, hiszen az aszúbor készítése hatalmas kockázattal jár. Szepsy István naponta küzd a körülményekkel, hogy előállítsa a világ egykor legdrágább és legkeresettebb édesborát a tokaji aszút, amiért még Goethe is rajongott” – mondta Almási Tamás, a film rendezője.

folyekony_arany_tokaj

Fotó: Vertigo Média

A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin, és a Borigó főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet tulajdonosa és borásza.

folyekony_arany_tokaj

Fotó: Vertigo Média

Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező legújabb dokumentumfilmje a Nemzeti Filmalap támogatásával, az Éclipse Film gyártásában készült el. A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én rendezik meg a miskolci Művészetek Házában. A Folyékony arany a CineFesten egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepel. Az alkotás a rangos nemzetközi filmfesztivált követően, szeptember 19-től lesz látható a hazai mozikban.