Közélet

Aranytojást Kanadában se hagyj az utcán

Vénuszt meglopták. A legsikeresebb és legélhetőbb városok egyikén esett szégyenfolt.

A világhírű katalán-spanyol festő és szobrász „Tér Vénusz” szobra járja a világot. Hol Marseille-ben van kiállítva, hol Pétervárott, hol Hongkongban, most éppen a kanadai Vancouverben. A Tér Vénusz a szerelem istennőjének bronzból készült torzója, jellegzetes Dali darab: derékban „kettévágva” és „eltolva”. Szerepelnek rajta a szürrealista művész kedvenc motívumai: a megolvadt óra, a hangyák, a tojás.

Egy büszke helyi felvétele a Tér Vénuszról. (Kép: Twitter)

Egy büszke helyi felvétele a Tér Vénuszról. (Kép: Twitter)

Ez utóbbival van most gond. Ugyanis ellopta valaki. A szobrot magát ugyan majdnem egymilliárd forintnyi összegre biztosították, de az aranynak látszó tojás önmagában értéktelen. Inkább az a gond, hogy a lopás egy önmagára büszke, gazdag és sikeres városban történt, ahol az ilyesmi elképzelhetetlennek tűnt idáig. (Csak zárójelben: a szobor állt már a rossz hírű marseille-i kikötőben is, és nem esett semmi baja.)

A tojás itt még megvan. (Kép: Feedspot)

A tojás itt még megvan. (Kép: Feedspot)

A szobrot a helyi Chali Rosso Művészeti Galéria kapta kölcsön – szeptemberig. Susanna Strem, a galéria tulajdonosa, érthetően feldúlt, és a város hírnevére hivatkozva kéri a tolvajt-tolvajokat, mihamarabb szolgáltassák vissza a tojást. Nem volt könnyű összeszedni a pénzt, hogy megteremtsék a szobor kanadai kiállításának költségeit, de a történtek elrettenthetik a külföldi múzeumokat a további kölcsönzéstől.

Én a hangyákért is aggódnék...(Kép: Feedspot)

Én a hangyákért is aggódnék…(Kép: Feedspot)

A város megdöbbent lakói – amerikai módon – hisznek abban, hogy a megtévedt, ám alapvetően önérzetes rablók visszaadják a tojást. A cinikusabb európai látogatók inkább abban bíznak, hogy az amúgy forgalmas helyen, a város üzleti negyedének közepén felállított szobrot elég ipari kamera figyelte, hogy a tetteseket hamar lefülelhessék. Ha véletlenül Pesten, egy ócskapiacon rálelnél a tojásra „olcsóért”, hívd a Chali Rosso Galériát, Vancouverben.