Életmód

A szúnyogok tudják, mi a jó nekik: te!

Ha valaki, akkor a műszaki üzletek eladói tudják – vásárlói visszajelzések alapján –, hogy a szúnyogriasztóként, szúnyogirtóként eladott készülék közül melyik valójában mire alkalmazható elsősorban. És azt is elárulják, hogy miért inkább ledlámpák fényénél tarts kerti partit, ha nem csíped, hogy csípnek.

Indul a kültéri programok és gyerektáborok szezonja, ami a diákoknak öröm, a szülőket azonban újabb kihívások elé állítja. Ha a nyári programok tervezése önmagában nem okozna elég fejtörést, a szúnyogok elleni védelemre is fel kell készülnünk és készítenünk gyermekeinket, ha a vakáció alatt az idejüket a szabadban töltik. Számos hatékony megoldás létezik ma már, ami ilyen körülmények között is elviselhetővé teszi a táborozást, nyaralást vagy akár csak a kertben eltöltött időt.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1. Ezt már mondtuk, de nem árt hangsúlyozni, mert a legfontosabb: számoljuk fel a szúnyogok élőhelyét saját házunk körül. A szúnyogok szaporodásához alapvetően két dolog szükséges: vizes élőhely és meleg időjárás. Komoly előrelépés érhető el az esővizes hordók lefedésével, az ereszcsatornák kitakarításával, valamint a kertben hagyott vödrök, kannák, talicskák, gyermekjátékok letakarásával, hogy az esővíz ne tudjon bennük összegyűlni.

2. Nyírjuk gyakran a kerti füvet és tartsuk kordában a kerti sövényt. A hosszúra hagyott fűben sokkal jobban megmarad a nedvesség, ami segíti a szúnyoglárvák kifejlődését, ugyanígy a burjánzó bokrok, bozótok. Ezek is mind kiváló búvóhelyet kínálnak a szúnyogoknak.

3. A citromfű, levendula, rozmaring, bazsalikom, körömvirág illata taszítja a szúnyogokat, így ha több fűszernövényt tartunk a kertben, teraszokon, nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket a vérszívók.

Citromfű. Fotó: Wikipédia

Citromfű. Fotó: Wikipédia

4. A kertben használjunk LED izzókat, ugyanis azok kevésbé vonzzák a szúnyogokat – ellentétben a hagyományos izzókkal és a fénycsövekkel, amelyek szinte mágnesként gyűjtik maguk köré a rovarokat.

5. Gyújtsunk füstölőt! Ez lehet akár sima pálcikás, illóolajos, vagy kültéren akár spirálos fajtájú – a füst már önmagában riasztja a vérszívókat.

6. Egy több napos túra, tábor alkalmával egy külső akkumulátor (ún. powerbank) eddig is hasznosnak bizonyult, de innentől kezdve még egy érv szól mellette: már kapható powerbank-ről üzemeltethető szúnyogriasztó is.

És most jöjjenek a szakemberek tanácsai

Szerintük a rovarok elleni védekezéshez alapvetően kétféle technológiai megoldás létezik. A MediaMarkt szakértője szerint az egyik a hálózathoz – vagyis 230 Volthoz – kötött eszköztípus, amely ideális kerti partikhoz, kempingezéshez, és vannak az akkus/elemes termékek, amelyek könnyű mobilizálhatóságuknak köszönhetően túrákhoz, táborozásokhoz is alkalmasak.

Fotó: iStock.com/viafilms

Fotó: iStock.com/viafilms

Előbbi esetében elektromos rovarcsapdákat ajánl a vásárlóknak az áruházlánc. A rovarcsapdák csalogató fénye vonzza a bogarakat, amiket a csapdára rászállva áramütéssel semmisít meg. Utóbbi esetében pedig elemes szúnyog- és bolhariasztót, illetve ultrahangos szúnyogriasztókat javasolnak a fogyasztóknak. Ezekkel a készülékekkel az otthonunktól távol, akár a természetben is hatékonyan tudunk védekezni a rovarok ellen.

A MediaMarkt eddigi tapasztalatai alapján a 2019-es szezon abszolút favoritjai a powerbankről üzemeltethető, micro-usb porttal rendelkező termékek, amelyek akár sátorban is alkalmazhatóak – ideális választás fesztiválozóknak, valamint túrázóknak.

Szúnyoginvázióra általában tavasszal, illetve a nyár elején igyekeznek felkészülni a magyarok, ami a 2019-es évre különösen igaz. Idén áprilistól júniusig közel háromszor annyi rovarcsapdát és szúnyogriasztó készüléket értékesített az áruházlánc, mint a tavalyi év hasonló időszakában” – tette hozzá a szakértő.