Te + Én

Ideális korkülönbség a boldogsághoz

A szerelem nem ismeri a korkülönbséget. Mondhatjuk, igen. De mégis van egy „ideális”, amit talán nem véletlenül határoztak meg. Tényleg számít a kor?

Angolszász nyelvterületen elterjedt a szabály: az éveid számának a fele, plusz 7 év az az évszám, aminél fiatalabb partnerrel nem érdemes kezdened. Most adunk időt, hogy megértsd és kiszámold, hogy a párod megfelelő-e. Nem tudom, kinek mennyire izgalmas ez a számolgatás, és létezik-e olyan ember, akit ez tényleg befolyásol egy randi előtt.

unsplash.com/Dani Vivanco

unsplash.com/Dani Vivanco

Mindenesetre pszichológusok 2000-ben végeztek egy kísérletet, amiben férfiakat és nőket kérdeztek arról, hogy mik a legfontosabb elvárásaik egy kapcsolatban, és mi a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb életkor, amit a partnerüknek el tudnak képzelni. Az eredmények azt mutatták, hogy a népszerű szabály nagyjából megegyezik azzal az intervallummal, ahol az emberek nagyjából hasonló dolgokat keresnek egy párkapcsolatban.

Nem meglepő, hogy az urak azért alacsonyabb évszámot is megjelöltek az ideális nőre vonatkozóan. Míg a hölgyek fiatalabb pasiról csak, mint szexuális „elfoglaltságról” beszéltek. Persze ez csak statisztika és ideális eset. Utóbbiról pedig tudjuk, hogy egyre kevesebb van belőle. Az biztos, hogy hasonló korosztály azonos értékrenddel, és hasonló érdeklődési körrel rendelkezik, ami mindig szükséges egy párkapcsolathoz.