Kultúra

A Budai Várban életre kel a magyar történelem

Orosz tankok lövik a Budai Várat, legalábbis egy magyar startup fejlesztésében, ahol virtuális valóság sétákon keltik életre a magyar történelmet.

Biztos, hogy mindenkinek megfordult már a fejében, hogy milyen is lenne visszamenni az időben, megismerni új korokat, részt venni történelmünk meghatározó eseményein. Ez most gyakorlatilag megvalósult, köszönhetően a VR Tours Budapest nevű magyar startupnak, amely a Budai Várnegyedben szervez rendhagyó történelmi sétákat. A résztvevők a virtuális valóság technológia segítségével átélhetik Magyarország történelmének meghatározó eseményeit.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

A startup a fővárosi látképet és a páratlan hangulatú történelmi örökséget a virtuális valóság technológia segítségével újracsomagolta, és összesen hét magyar történelmi jelenet segítségével visszarepíti a résztvevőket az időben. A közel két óra hosszúságú városnéző séta a Budai Várnegyed öt ikonikus pontját érinti, ezeken az állomásokon az érdeklődők felvehetik a VR szemüvegeket, és azon keresztül rögtön bele is csöppenek az éppen aktuális történelmi jelenetbe. A túrákon résztvevők így visszarepülhetnek az 1240-41-es tatárjárást követő időszakba, bepillantást nyerhetnek a Budai Vár 1541-es török ostromába, majd 1686-os visszafoglalásába. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejéből szintén a vár ostromát élhetik át. De a boldog békeidők és az 1896-ban tapasztalható hangulat sem marad el. Míg a 20. századból virtuális tanúi lehetünk a német csapatok által védett budai vár orosz ostromának 1945-ben, illetve az 1956-os forradalom kirobbanásának.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A számítógéppel megtervezett, majd felépített 360 fokos, 3 dimenziós videós animáció során a konkrét helyszínen megelevenedik az adott történelmi jelenet. A vizuális élmény informatív, 5 nyelven érhető el a történelmi narráció. Minden jelenet körülbelül 5-7 perc hosszú VR-videóban mutatja be az izgalmakat. Hogy mennyire egyedi ez a különleges időutazás, azt jól mutatja, hogy hasonló virtuális valóság technológián alapuló turisztikai szolgáltatás Budapesten kívül jelenleg csak Rómában és Izraelben van.