Életmód

Tojáshéj a ház körül - ki ne dobd!

Arról már beszámoltunk, hogy mennyire van pozitív hatással az emberi egészségere a tojáshéj. Ám itt nem ér véget a jó tulajdonságainak és hasznosíthatóságának sora. Számtalan dologra használható még a háztartásban - ígéri a Narulal living ideas.

Amennyiben komposztálónk van érdemes beledobni rendszeresen néhány darab tojáshéjat, így ugyanis növelhetjük majd a kész komposzt kálcium tartalmát. Arra már a nagymamáink is rájöttek, hogy ha a háztáji tyúkoknak bedobáljuk a tojáshéjat és megeszik, akkor így pótolhatják a tyúkok szervezetének elvesztett kálcium tartalmát. Ha volna otthon a hátsó kertben tyúk, tegyünk így mi is.

A tojáshéjat vétek kidobni a szemétbe, ugyanis a háztartásban számtalan módon még hasznát vehetjük. Fotó: MTI / Oláh Tibor

A tojáshéjat vétek kidobni a szemétbe, ugyanis a háztartásban számtalan módon még hasznát vehetjük. Fotó: MTI / Oláh Tibor

A vadon élő madarak etetésében is használhatjuk, csak törjük össze nagyon apróra a tojáshéjat és keverjük bele a madáreleségbe. Különösen jót tesz a vad madaraknak tavasszal, amikor tojásrakási időszak van. A paradicsomainkat is “etethetjük” tojáshéjjal, elsősorban virágzásukkor. Csak őröljük porrá a tojáshéjat és szórjuk a növény köré, majd kapáljuk bele a földbe.

A tojáshéj port belekeverhetjük a palántázó földbe vagy akár beáshatjuk tavasszal a kerti talajba is. Növényeink nagyon hálásak lesznek érte. Ha csak egyszerűen köréjük szórjuk a durvára zúzott tojáshéjat, akkor megakadályozhatjuk vele, hogy a csigák odamenjenek és megrágcsálják őket. Mintegy kerítést vonunk így a növényeink köré.

Még mindig az etetésnél tartva a házi kedvenceink ételébe is belekeverhetjük a porrá őrölt tojéshéjat és a tojáshéj membránt. Ez az a vastag, fehér hártya, amely a tojáshéj belsején van. Szőrös kedvenceink csontjai és kötőszövetei erősödnek majd tőle. Ha sikerül szépen kettéválasztani a tojáshéjat, akkor alkalmas lehet arra, hogy magot ültessünk bele. Ennél környezetbarátabb palántázás nem is létezik, mert amikor már megfelelő nagyságúra nő a palánta, csak el kell ültetni a tojáshéjjal együtt.

Fotó: iStock.com/StockPlanets

Fotó: iStock.com/StockPlanets

A bőrünknek is jót tehet a tojáshéj por, mert a benne lévő kálcium segít a bőr öregedésének késleltetésében. Csak adjunk némi tojáshéjport a kedvenc arcpakolásunkhoz, hagyjuk 15 percig hatni és máris sokkal fiatalabbnak látszódunk. Ugyanígy hozzá adhatjuk a bőrradírunkhoz a tojáshéjport. Fokozza majd a radírozó hatását.

A házi készítésű fogkrém alap alkotóeleme lehet a tojáshéjpor. Segíti a fogzománc egészségének megőrzését. Nem csak a bőr radírozásban használható a tojáshéjpor, hanem a takarításban is. Csak adjuk hozzá a súrolóporhoz, vagy a mosogatószerhez és edényeink csillogni fognak.