Életmód

Mossuk biztonságosra

Növényvédőszer-maradványok és egyéb káros anyagok lehetnek a zöldségeken, gyümölcsökön. Azt sem tudhatjuk ki és mennyire tiszta kézzel fogta meg, ezért fontos alaposan megmosni.

Számos vizsgálat bizonyította már, hogy a boltok polcain lévő zöldségek és gyümölcsök rengeteg egészségre ártalmas kórokozót és vegyszer-maradványokat tartalmazhatnak. A hideg vizes lemosás a növényvédő szerek 75-80 százalékát eltávolítja – állítja a The Centre for Science (Tudományos és Környezetvédelmi Központ), amelyet a Natur living idea idézett. Ugyanakkor vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek legalább két-három lemosást igényelnek egymás után. Ilyen a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta. Alaposan minden oldalát mossuk meg, legalább 30 másodpercig, ha lehet használjunk súrolókefét is.

Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mossunk meg. Fotó: shutterstock / nmedia

Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mossunk meg. Fotó: shutterstock / nmedia

Sós vízben áztatva még több szennyeződést eltávolíthatunk a zöldségekről, gyümölcsökről. Csak tegyünk egy liter vízbe 2-3 evőkanál sót és áztassuk bele legalább egy percig a zöldségeket, gyümölcsöket. Ezután mossuk le tiszta hideg vízzel. Ez a módszer sajnos nem alkalmazható a bogyós gyümölcsökre. Azokat inkább tiszta vízbe áztassuk.

Az ecetes tisztítás is hatékony lehet. Ugyanúgy kell eljárni, mint a sós vizes áztatásnál. Tegyünk egy nagy tálba négy rész vizet és egy rész ecetet. Ennek a tisztításnak az előnye, hogy a romlást is késlelteti, tartósabb lesz az élelmiszer.

Gyors megoldás, ha saját zöldség és gyümölcstisztító permetet készítünk. Keverjünk össze egy evőkanál citromlevet, két evőkanál ecetet és 2 dl vizet. Tegyük virágpermetezőbe és fújjuk le vele alaposan a zöldségeket. Dörzsöljük át legalább 30 másodpercig, majd alaposan öblítsük le.

Leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, de nem minden esetben használható. Például szőlőt vagy ribizlit nehéz lenne meghámozni. De például a saláták és káposzták esetében tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek már nem érintkeztek a külvilággal. Fontos tudni, hogy mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani élelmiszert, például dinnyét. Ugyanis a gyümölcs pórusain át beszivárog a vegyi anyag és így még több vegyszer lesz benne, mint szeretnénk.