Szerelem

Még mindig túl lazán veszik a fiatalok a szexet

Nem veszik komolyan a fiatalok a szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos betegségeket. Pedig fontos lenne, mert a nemi betegek száma aggasztóan növekszik az egész világon.

A Belvárosi Orvosi Centrum bőr-, és nemigyógyászai éppen öt éve hozták létre a Stop STD! – Felelős szex kampányt, melynek célja a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése. A Stop STD! kampány szinte minden hazai, zenei fesztiválon és egyéb rendezvényen (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye, EFOTT, Belvárosi Fesztivál) megfordult az elmúlt években.

Fotó: iStock.com/AlenaTS

Fotó: iStock.com/AlenaTS

A beszélgetések mellett kérdőívet is kitöltöttek a fiatalokkal, válaszaikból pedig kiderült, hogy nagy szükség van az ilyen jellegű, tájékoztató kampányokra. Az Origo beszámolt a felmérések eredményéről is, melyből kiderült, hogy a megkérdezett fesztiválozók közel 90 százaléka soha nem volt még STD szűrésen. Sőt, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, és nagyjából a megkérdezettek fele azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során minden alkalommal nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek.

Meglepő, de óvszert is legtöbben csak a nem kívánt terhesség megelőzése miatt használnak, és nem számolnak a nemi betegséggel. Pedig, mint kiderült, sokaknak már három hónap leforgása alatt is több szexuális partnere volt. A felmérés alapján a szakemberek megállapították, hogy szükség van felvilágosító kampányokra. A Stop STD! weboldalán ingyenesen hozzáférhetőek az egyes nemi fertőzésekkel, és azok megelőzési módjaival kapcsolatos részletes tájékoztatók, amit országosan elismert nemigyógyászok állítottak össze.