×

Kultúra

Maraton, kicsit másképp: filmklasszikusok veszik be Budapestet

Szeptember 4. és 11. között mintegy 100 restaurált klasszikus filmet láthat közönség, több budapesti moziban és két vidéki helyszínen: Egerben és Győrben is.

Harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját. Az idei program a film és a zene közel 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzene-történeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilm klasszikusok, és olyan világhírű musicalek is, mint a My Fair Lady, az Ének az esőben, vagy az Óz, a csodák csodája. Ebben a nyolc napban láthatja először a közönség a teljes körűen restaurált Meseautót, melyhez egy izgalmas kiállítás is kapcsolódik majd. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön filmes blokkal ünnepli a Film Maraton. A 80-as évek olyan magyar zenés kultuszfilmek frissen felújított változatait is megtekinthetik a nézők, mint az Eszkimó asszony fázik, a Kopaszkutya, vagy az István, a király.

Fotó: Déri Miklós

A fesztivál tavaly is nagy siker volt Fotó: Déri Miklós

A fesztivál tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós és az Oscar-díjas Kertész Mihály életműve előtt. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotóinak, színészeinek filmjeit is, de az európai filmarchívumok gyűjteményeinek restaurált filmritkaságai sem maradnak ki a programból. Így nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Budapestre érkezik – átvitt értelemben – Pierre Richard vagy Michael Nyman, a világhírű filmzeneszerző is.

A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatója, Ráduly György szerint a Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket. A fesztivál vetítéssorozattal emlékezik meg az év elején elhunyt világhírű magyar producerről, Andy Vajnáról.

Fotó: Déri Miklós

Fotó: Déri Miklós

A Szent István téri Bazilikánál megrendezett ingyenes szabadtéri vetítések idén hat estén át várják a közönséget. A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi. Eger városa pedig idén is átveszi a Film Maraton programját és a szeptemberi Győri Filmnapok is válogat a bemutatott filmekből.