Közélet

Rasovszky Kristóf sportolói tehetségével csak sportszerűsége vetekedhet

Rasovszky Kristóf szerezte meg szombaton a dél-koreai vizes világbajnokság első aranyérmét: a 22 éves úszó magabiztosan győzött az öt kilométeres nyíltvízi számban, és ezzel ő lett az első magyar világbajnok ebben a szakágban. Ráadásul kiderült, nem csak sportemberként, de emberként is megállja a helyét.

A történet röviden a következő: egy brazil újságíró elmesélte Rasovszky Kristófnak annak a Mohamed Ibrahimnak a személyes történetét, aki a magyar győztes után 12 perccel, utolsóként ért célba az 5 kilométeres versenyen. A szudáni fiatalember, mint kiderült, hajnal háromkor érkezett meg a helyszínre, egy éjszakai géppel, amelyet saját maga fizetett, csak azért, hogy ott lehessen a világbajnokságon és hogy úszhasson azon a távon. Az újságíró megkérdezte Kristófot, nem lenne-e néhány jó szava a fiatalemberhez.

A győztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban 2019. július 13-án. MTI/Kovács Tamás

Rasovszky Kristófék – mint a Nemzeti Sport tudósításából kiderül – megkeresték a szudáni férfit, és a magyar sportoló szó nélkül a nyakába akasztotta aranyérmét, amely még meg sem melegedhetett nála. Kristóf ezután azt mondta Ibrahimnak: Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!

A szudáni srác nyilvánvalóan megdöbbent, de így már minden bizonnyal számára is más jelentősége lesz ennek a versenynek. Az sincs kizárva, hogy a történtek után megnézi a térképen, mégis hol van az az ország, ahonnan ez a nagydarab, nagyszívű szőke származik… Mi pedig szögezzük le: Rasovszky Kristóf sportemberi tehetségével csak embersége vetekedhet.

A magyar csapatból egyébként Székelyi Dániel is jól teljesített, ő a hatodik helyen végzett. A férfiak olimpiai számát, a tíz kilométert kedden rendezik.