Csillagok

A Queen gitárzsenije a születésnapján is zenélni fog

Ma 72 éve, hogy Angliában, a middlesex-i Hamptonban megszületett Brian Harold May, a Queen együttes gitárosa.

May egész kiskorától kezdve szerette a zenét, szülei be is íratták a zongoraórára, bár azt nem igazán kedvelte. Hatévesen az apja megtanította ukulelén játszani, ami viszont megtetszett Maynek, így a hetedik születésnapjára kapott egy spanyolgitárt, és ez megalapozta a jövőjét…

Fotó: iStock.com/Fabio Diena

Fotó: iStock.com/Fabio Diena

11 évesen a szülei beíratták a hamptoni gimnáziumba, ahol egész végig kiváló eredményeket ért el, és egyre jobban érdekelni kezdte a csillagászat. De nem hagyott fel a gitározással sem, olyannyira, hogy apjával közösen készített egy elektromos gitárt, mert ez volt minden vágya, de a szülei nem tudták megfizetni. Az egészből aztán az lett, hogy ennek az összeeszkábált gitárnak köszönhetően később Brian Mayből a világ legjobb gitárosa lett.

Több zenekara is volt a Queen előtt, de a csúcs felé vezető út 1969-ben kezdődött, amikor megismerte Freddie Mercuryt. Talán ki lehet jelenteni, hogy Freddie után May volt a másik közönségkedvenc-tag, akit a mai napig a leglegendásabb gitárosok között tartanak számon.

Fotó: iStock.com/Dziurek

Fotó: iStock.com/Dziurek

A legjobban talán a tavalyi év sikerfilmjében a Bohém rapszódiában ismerhettük meg, az egyedi stílusáról ismert gitárost, akiből egyébként majdnem csillagász lett. May nagyon jó tanuló volt. 1965-ben olyan jó eredménnyel végzett a középiskolában, hogy az Imperial College-ban ösztöndíjjal tanulhatott tovább. Diplomáját a Royal Albert Hallban tartott ünnepségen a királynőtől vehette át. Ezután Nagy-Britannia vezető csillagásza, Sir Bernard Lovell felajánlott neki egy állást a Manchester melletti Jodrell Bank obszervatóriumban, de May visszautasította. Egyrészt mert a doktori címet is meg akarta szerezni, másrészt mert a zenélés Londonhoz kötötte. És ezzel mi, milyen jól jártunk. A védjegyévé vált hosszú, göndör hajtól a mai napig nem vált meg, ahogy a zenétől, és a gitárjától se. De ne is tegye, ma eljátszhatja magának a kedvenc dalát.