Közélet

Kikezdi az olasz idegenforgalmat az elviselhetetlen meleg

Naponta 11 vihar tombol az országban, gyakoriak a bozóttüzek, fürdési tilalom van több strandon – nem ez lesz az olaszok kedvenc nyara.

Ezekben a napokban negyvenfokos hőséget mérnek Szardínia nyugati partvidékén, eközben az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományban az erős viharok miatt riasztást rendeltek el csütörtöktől. Az Adria-tengerparti strandok közül néhányon fürdési tilalmat rendeltek el kólibaktárium fertőzés miatt.

Szardínia megfő, északon jégesők tombolnak

Jelenleg Szardínián van a legmelegebb: a sziget nyugati partján található Oristano térségében negyven fokot mérnek, pedig ez az ottani nyitott tengerszakaszon ritkaságnak számít. Szardínián szombatig tart a hőség, amelyet gyakori bozóttüzek kísérnek. A korábban kánikulától szenvedő észak-olaszországi tartományokban pedig visszatértek a nyári viharok és esőzések. Az északkeleti Veneto után csütörtöktől Emilia-Romagnában várnak hirtelen jégesőket. A riasztás péntek éjfélig érvényes – olvasható az MTI híradásában.

Hőség Firenzében. (MTI/EPA/Maurizio Degl'Innocenti)

Hőség Firenzében. (MTI/EPA/Maurizio Degl’Innocenti)

Előrejött a paradicsomszüret

Az olasz termelői szövetség bejelentése szerint augusztus elsejétől megkezdődött a paradicsomszedés idénye. Azonban az eddigi gyakorlattal ellentétben nem a dél-olaszországi, hanem az északi paradicsomültetvényeken kezdődik a szedés, mivel itt a rendkívüli meleg és bőséges csapadék miatt a paradicsom korábban érett be. A világban – Kalifornia mögött – a második legnagyobb paradicsomtermelőnek számító Olaszországban a becslések szerint idén 4,7 millió tonnát gyűjtenek be.

Szennyvíz került a tengerbe

A nyár kezdetétől naponta 11 vihar sújtotta Olaszországot, 75 százalékkal több a tavalyi nyár ugyanezen időszakához képest. Ez jelentős károkat okozott Veneto tartományban a zöldséget termesztő melegházakban, Lombardiában pedig az állattenyésztésben.

Képünk illusztráció. MTI Fotó: Manek Attila

Képünk illusztráció. MTI Fotó: Manek Attila

Az olasz közegészségügyi hatóságok csütörtökig 23 strandon rendeltek el fürdési tilalmat az adriai-parti Rimini, Riccione, Cattolica térségében. A tengervízben ugyanis kólibaktériumot (escherichia coli) találtak. A feltételezések szerint a baktériumot a heves esőzések miatt a tengerbe ömlött szennyvíz sodorta magával.

Vizet osztottak a turistáknak

Néhány nappal ezelőtt a toszkán Firenzében mérték a legmelegebbet, 41 fok feletti hőmérsékletet. A hőség elleni védekezésül Milánóban csomagot osztottak az utcán élő hajléktalanoknak: a csomagban termosz, gyümölcslevek, váltás fehérnemű és tisztálkodási szerek voltak. Hasonló kezdeményezéssel segítették a hajléktalanokat Rómában és Nápolyban is. A negyvenfokos olasz fővárosban a legtöbb turistát vonzó Colosseumnál, valamint a metró végállomásain palackozott vizet osztottak az olasz polgári védelem önkéntesei.